İzmir’de sendika, meslek odaları ve sosyalist parti il başkanları, iki yıl aradan sonra İzmir’de kutlanacak olan 1 Mayıs’a çağrı yaptı.

Gezi ruhuyla 1 Mayıs’a

Berkay SAĞOL

İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs’ta işçi ve emekçilerin en önemli talebi zamların geri alınması ve ücretlere ek zam yapılması olacak. DİSK, KESK, Türk-İş, TMMOB, İzmir Tabip Odası ve İzmir Barosu’nun temsilcilerinden oluşan Tertip Komitesi ile SOL Parti, Türkiye Komünist Partisi (TKP), Türkiye Komünist Hareketi (TKH) ve Emek Partisi (EMEP) İzmir İl Başkanları, iki yıl aranın ardından İzmir’de kutlanacak 1 Mayıs’a çağrı yaptı.


İl Başkanları tarafından yapılan çağrılar şu şekilde:

SOL Parti İzmir İl Başkanı Semih Taşcan: “AKP’nin 20 yıllık iktidarı sonunda Türkiye en karanlık dönemine girdi, bir yandan faşizmle bir yandan da açlık ve sefaletle mücadele ediyoruz. Düzen muhalefeti de restorasyon politikalarıyla halkın öfkesini sönümlendirmeye çalışıyor. Halkın öfkesini örgütleyip geleceği kuracak olan devrimciler, bu mücadeleyi 1 Mayıs alanlarına da taşıyacak. İki yıldır pandemi bahanesiyle engellenen 1 Mayıs kutlamalarını bu sene ülkenin dört bir yanında büyük bir meydan okumaya dönüştürmeye çağırıyoruz. Gezi davasında verilen kararla gördük ki saray rejiminin en büyük korkusu, bir avuç insanın sırtına yükleyip kriminalize etmeye çalıştıkları Gezi direnişi. AKP’den kurtulmanın tek yolunun Gezi’de ortaya konduğunu düşünüyoruz. Bunun için herkesi isyanımızı ve öfkemizi Gezi direnişindeki cesaretle meydanlara taşıyacağız. İşçileri, emekçileri, devrimcileri evlerde, iş yerlerinde, pazarlarda, sokak röportajlarında yükselen itirazımızı birlikte haykırmaya, emeğin ve özgürlüğün ülkesini birlikte kurmak için SOL’da yürümeye çağırıyoruz.”

TKP İzmir İl Başkanı Başar Özer: “İki yıl aradan sonra, 1 Mayıs’a sorumluluk duyguları ile giriyoruz. Gezi davasında alınan kararla, ülkemizin en büyük halk direnişlerinden birisi mahkûm edilmeye çalışılıyor. Gezi direnişini polisiye vakaya indirgeyemezler. Halkın sömürüye, yağmaya ve bu gerici düzene başkaldırma hakkı vardır, bugün bunu kullanmak en meşru hakkımızdır. Emekçi halka sefaleti yaşatan AKP iktidarıyla, bu sömürü düzeniyle bizim barışmamız söz konusu bile olamaz. O nedenle sloganımızı ‘Bugünlerin hesabını soracağız, bu düzeni mutlaka yıkacağız’ olarak belirledik. Tüm İzmirli emekçileri, geleceği değil bugünü çalınan genç arkadaşlarımızı TKP’yle 1 Mayıs’a katılmaya çağırıyoruz.”

EMEP İzmir İl Başkanı Emine Uyar: “1 Mayıs’ı kriz, pandemi derken son olarak da Ukrayna savaşının yıkıcı sonuçlarıyla karşılıyoruz. Tüm bunlara karşı, salgında geçen iki yılı da düşündüğümüzde bu yıl 1 Mayıs’ta güçlü bir şekilde Gündoğdu olmak oldukça önemli. Gezi milyonlarca insanın katıldığı bir halk hareketi idi. Gezi davasında verilen kararların hukuk ile ilgisi yoktur, siyasidir ve mücadele isteğinde olan işçi ve emekçilere gözdağı verme amacı taşımaktadır. Biz de Emek Partisi olarak zamlara, yoksulluğa, savaşa karşı birlik mücadele, dayanışma ve bu haksız hukuksuz kararlara karşı arkadaşlarımızın serbest bırakılması için de 1 Mayıs’ta alanlarda olacağız.”

TKH İzmir İl Başkanı Deniz Tütmez: Pandemi ile geçen 2 yılın ardından, içerisinde bulunduğumuz ekonomik krizin etkileri ve AKP’ye karşı ortaya çıkan toplumsal tepkiler hesaba katıldığında işçi sınıfının çok güçlü bir çıkış yapmasını bekliyoruz. İzmir 1 Mayıs’ı için gemi sökümde, şehir hastanesi şantiyesinde, Çiğli Belediyesi’nde gerçekleşen direnişlerden dersler de var. En başta söylenecek olan, ‘Değiştirirse düzeni işçiler değiştirir!’dir. Gezi davasından çıkan karar çok açık ki hukukla ilgisi olmayan siyasi bir karardır ve tüm halka gözdağı verme amacındadır. AKP’nin istibdat rejimine karşı İzmir’in tüm emekçilerini, gençlerini, kadınlarını, Gezicilerini 1 Mayıs’ta alanlara çağırıyoruz.”

Tertip Komitesinden TMMOB İKK Dönem Sekreteri Aykut Akdemir, “Gezi onurumuzdur” derken, Tertip Komitesi adına çağrı yapan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ise şunları söyledi: “Enflasyon ve işsizlik rekor üstüne rekor kırarken en temel ihtiyaç maddelerine gelen zamlarla konut kiralarında yaşanan artış yoksulluk ve yoksunluğu derinleştiriyor. 1 Mayıs’ı daha da derinleşen sorunlara karşı mücadele kararlığı ile karşılıyoruz ve tüm halkımızı 1 Mayıs’ta emeğin safında meydanlarda olmaya çağırıyoruz. Geziyi düşleyenlerle 1 Mayıs’ta alanlarda olacağız. Yaşasın 1 Mayıs, yaşasın Gezi ve onurlu direnişimiz.”

***

1 Mayıs’ta çifte konser

İzmir Büyükşehir Belediyesi 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü etkinliklerle kutlayacak. İzmir’de kutlamaların adresi Gündoğdu Meydanı olacak. Sendikalar, siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları, dernekler, platformlar ve yurttaşların katılacağı mitingin ardından saat 14.00›te Edip Akbayram emekçiler için sahne alacak. Aliağa Demokrasi Meydanı’nda ise 21.00’da Suavi sahneye çıkacak. Konserler ücretsiz olacak.


İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 1 Mayıs heyecanını yaşadıklarını ifade ederek, “1 Mayıs emeğe sahip çıktığımız, umudumuzu tazelediğimiz gün. Biz de bu günde coşkumuzu paylaşarak büyütmek için İzmirli ve Aliağalı hemşerilerimizi konserlerimize bekliyoruz” dedi.