Gezi Parkı Davası'nda tutuklanan sinemacı Çiğdem Mater'in mektubu 79'uncu Venedik Film Festivali'nde okundu. Mektupta yer alan "Özgür zamanlarda, festivallerde buluşmak ümidiyle, çok teşekkürler!" ifadelerin aktarıldığı festivalde, Mater'in hukuksuz bir şekilde tutuklandığı vurgulandı.

Gezi tutuklusu Çiğdem Mater'in mektubu Venedik Film Festivali'nde okundu

79. Venedik Film Festivali’nde, International Coalition Filmmakers at Risk (ICFR) ile birlikte “Sinemacılar Saldırı Altında /Filmmakers Under Attack: Taking Stock, Taking Action” başlığıyla yapılan panelde, Gezi Parkı Davası'nda 18 yıl hapis cezası alan sinemacı Çiğdem Mater gündeme geldi.

Mater'in hukuksuz bir şekilde tutuklandığını vurgulayan arkadaşı ve yönetmen Sinem Sakaoğlu; "Çiğdem bir sabah 6’da, bir film çekimi için, yani işini yapmak için bulunduğu bir kasabada kaldığı otel odasında gözaltına alındı. O gözaltıyla başlayan hukuki süreç, belki de hukuki taciz süreci demek daha doğru olur, üç yıl sonunda hapis cezasıyla sonuçlandı" dedi.

Sakaoğlu'nun okuduğu Mater'in Bakırköy Kadın Cezaevi'nden göndermiş olduğu mektubunda "Tahran’daki bir hücrede ya da Kabil’de yeraltına çekilmek zorunda kalmış bir sanatçıda söylediklerimin karşılık bulacağına, bulduğuna eminim. Özgür zamanlarda, festivallerde buluşmak ümidiyle" ifadeleri yer aldı.

T24'te yer alan habere göre; "Davanın Çiğdem'in de mahkemeye pek çok kere söylediği gibi kötü bir film senaryosunu andıran detaylarına girip bu saçma davaya meşruiyet kazandırmak istemiyorum" diyen Sakaoğlu şöyle konuştu:

“Çiğdem Mater, eleştirel düşünen, bağımsız bir sinemacı. Venedik Film Festivali’nden ödüller almış bir yapımcı, bugün burada, aramızda olmalıydı. Onun yerine Gezi Davasında saçma suçlamalarla 18 yıl ceza aldığı için İstanbul'da bir hapishanede. Çiğdem bir sabah 6’da, bir film çekimi için, yani işini yapmak için bulunduğu bir kasabada kaldığı otel odasında gözaltına alındı. O gözaltıyla başlayan hukuki süreç, belki de hukuki taciz süreci demek daha doğru olur, üç yıl sonunda hapis cezasıyla sonuçlandı.

'DAYANIŞMA GÖSTERMEK MESLEKTAŞLARIMIZA SESLERİNİ GERİ VERMEK ADINA ÖNEMLİ'

Davanın Çiğdem'in de mahkemeye pek çok kere söylediği gibi kötü bir film senaryosunu andıran detaylarına girip bu saçma davaya meşruiyet kazandırmak istemiyorum. Tek bir detayına değineceğim ki o da Çiğdem yapmadığı, yapmayı sadece düşündüğü, çekilmemiş bir film ile suçlanarak ceza aldı, ki film yapmak veya yapmayı düşünmek kanunen suç da değil.

Bu tabii ki sadece Çiğdem özelinde bir durum değil, aynı davadan ceza alan belgeselci Mine Özerden, yakın zamanda tamamen uydurma suçlarla gözaltına alınan ve tutuklu yargılanan kurgucu Erhan Örs, yakın dönemde dava süreçleri ile taciz edilen diğer meslektaşlarımız. Hapisteki meslektaşlarımızın yanında, pek çok muhalif sinemacının maruz kaldığı sansür ve finansman kesintileri, genel bir iklime, baskı rejimine işaret ediyor. Bu durumda ses çıkarmak, buna karşı dayanışma göstermek, biz dışarıdakiler için olduğu kadar, sesi kesilmeye çalışılan meslektaşlarımıza seslerini geri vermek adına da çok önemli"

Sakaoğlu konuşmasının devamında Çiğdem Mater’in Bakırköy Kapalı Kadın Cezaevi’nden göndermiş olduğu mektubu okudu. Mater’in Venedik Film Festival ekibine gönderdiği mektubunda şu ifadeler yer aldı:

'DOĞRU YOLDA, DOĞRU BİLDİKLERİMİZİ YAPTIĞIMIZI HER AN HİSSEDİYORUM'

"Sevgili Venedik Film Festivali ekibi, sevgili sinemacılar İstanbul Bakırköy’deki bir kadın cezaevinden yazıyorum size, sesimin İran’dan, Afganistan’dan, Ukrayna’dan, Rusya’dan duyulacağını umarak.

Zor zamanlarda, hiç öyle görünmese de zor bir işi yapmaya niyetlenmişiz meğer. Her gün dünyanın bir yerinden tutuklanmış sinemacıların haberini almamız boşuna değil. Yine de, dayanışma ve küresel destekle, doğru yolda, doğru bildiklerimizi yaptığımızı her an hissediyorum. Tahran’daki bir hücrede ya da Kabil’de yeraltına çekilmek zorunda kalmış bir sanatçıda söylediklerimin karşılık bulacağına, bulduğuna eminim.

Özgür zamanlarda, festivallerde buluşmak ümidiyle, çok teşekkürler!"