Gezi davasının önceki gün devam eden duruşması, heyetin savunmaya müdahalesiyle geçti. Mücella Yapıcı, “Bizi düşman görüyorlar” dedi, Av. Tora Pekin ise “Mahkemeyi eleştirince müdahale ettiler’’ diye konuştu.

Gezi’yi düşman görüyorlar

Dilan ESEN

İstinaf mahkemesi tarafından iki kez bozulan, beraat kararlarının ardından tekrar başlayan Gezi davasında üçüncü kez karar verilmesi bekleniyor. Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde önceki gün gerçekleşen duruşmada yaşananlar, yıllardır süren yargılamanın da özeti gibi.

Önceki gün görülen 6’ncı duruşmada yargılanan 16 kişinin avukatları savunma yaparken dava yarın devam edecek. Yarın bin 636 gündür Silivri Cezaevi’nde tutuklu olan Osman Kavala, Mücella Yapıcı, Tayfun Kahraman, Can Atalay, Çiğdem Mater Utku ile birlikte toplam 16 kişi hakkında karar verilmesi bekleniyor. Savcılık mütalaasında Osman Kavala ve Mücella Yapıcı’nın ağırlaştırılmış müebbet hapsi talep edilirken 6 kişinin ise 15 yıldan 20’şer yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.

13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, 6’ncı duruşmada sanıkların sözünü kesmek ve avukatları da savunma yaparken süre kısıtlamasına gitmek istedi. Salonda bulunanlar heyete büyük tepki gösterdi. Ayrıca sanık avukatları, heyetin kendilerini dinlemekten imtina ettiğine de dikkat çekti.

Ağırlaştırılmış müebbet hapsi istenen Mimar Mücella Yapıcı, önceki gün yaşananları BirGün’e değerlendirdi. Davanın 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladıktan sonra usulsüzlüklerle dolduğunu söyleyen Yapıcı, Çarşı davasıyla birleştirilmesini, daha sonra ayrılmasını, istinafın kararlarının reddedilmesini, dinlenen gizli tanığı hatırlattı.

SAVUNMAYA KARIŞAMAZLAR

Yapıcı, “Bana en tuhaf gelen Avukat Tora Pekin’e ‘savunmanıza ek olarak’ dedi, heyet. Ne zaman savunma yaptık? Mütalaa kurgudan beter, çok ağır cezalar isteniyor. Bunların karşısında zaten Osman Kavala’nın ve benim de garip bir durumumuz var. Ben beraat etmişim, Osman Kavala 4 buçuk yıldır içeride, AİHM kararı var. Bunlar varken en azından usulen savunmalara karışmasınlar” dedi.

gezi-yi-dusman-goruyorlar-1007407-1.
Mücella YAPICI

Dünyanın hiçbir yerinde savunmanın lafının kesilemeyeceğine dikkat çeken Yapıcı, “Makul süre verdim, diyor. Makul bir dava değil, makul bir ceza yok ortada. Bari ele güne karşı adet yerini bulsun diye tahammül edin. Garip bir hız var. Birileri, ‘boş verin siz savunmayı avukatların ne dediğini’ demiş, zaten deliller yok, gizli tanıklar dinlenmiş hiçbirimizin haberi yok. Ben bu mahkemeyi kabul etmiyorum, savunma da yapmıyorum bu yüzden. Hukuk yok ki” diye konuştu.

‘BİZ BİLDİĞİMİZİ YAPACAĞIZ’ DİYORLAR

Osman Kavala’nın uzun süren tutukluluğunun altını çizen Yapıcı, şunları söyledi: “Bir insan bütün yaşamından kopartılmış, orada tutuluyor. Hepimizin 5 yılı çok değerli. Çok gücüme gitti, hâkimlere bir şey anlatılıyor, ne bizim ne avukatların yüzüne bakıyorlar. Her birinin elinde cep telefonu, dinlemiyor. Şudur bu ifade: Siz ne söylerseniz söyleyin biz talimat aldığımızı ya da bildiğimiz yapacağız. Bütün bu oyunun finali de böyle olacak. Adalete olan güvenim ve saygım yok. Dünyanın en değerli avukatları orada, hukuk dersi veriyorlar, bu hâkimlerin hocaları avukatlarımız en azından dinle. Herhalde bizi düşman görüyorlar.”

GEZİ DİRENİŞİ'Nİ UNUTTURAMAZLAR

Yapıcı, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Orada biz yargılanmıyoruz, aslında milyonlarca insanın iradesi yargılanıyor. Gezi hepimizin lideri olduğumuz, özgür olduğumuz, talimat almadığımız, birlikte tartıştığımız ve karar aldığımız birbirimizi sevdiğimiz, incitmediğimiz… Gezi denince herkes umut diyor. Cumhurbaşkanı, ‘Sizler AK Parti hükümetleri sırasında doğan bir nesilsiniz’ diyor. Bu çok acı. Bugün 20 yaşındaki çocuklar başka bir iktidar görmedi. Tarih kitaplarına sokmuşlar ve uluslararası bir komplo diye okutuyorlar Gezi’yi. Toplumun hafızasından bu güzelim direnişi kriminalize ederek yok etmek istiyorlar. Bunu yapamazlar, nafile bir çaba.”

ELEŞTİRİNCE SÖZ KESİYORLAR

Dava avukatlarından Tora Pekin ise davanın iki tarafının olduğunu söyledi ve şöyle konuştu: “Bir tanesi mutlaka davayı hızlıca bitirme kaygısı. Mutlaka bu davayı kendilerine söylenen süre içerinde bitirmek istiyorlar o da anlaşıldığı gibi pazartesi günü akşam saatleri. İkincisi de sözler, hep konuşanların savcılığa ve heyete eleştirilerinin arttığı sıralarda kesti. İkisini de kabul edilemez buluyorum. Bu kadar ağır suçlamaların olduğu bir davada savunma süresini sınırlamasına gidilemez. Şeklen bir dava görünümü altında yürütülen bir yargılamanın açık göstergesi oldu. Pazartesi günü karar çıkacağı anlaşılıyor.”

gezi-yi-dusman-goruyorlar-1007408-1.
Tora PEKİN

NASIL YARGILANDIĞINI GÖRÜYORUZ

Avukat Evren İşler ise şunları dile getirdi: “Bitirmek istiyorlar. Fiilen imkânsızdı o kadar savunmanın tek günde bitmesi. Pervasız bir savunmanın sözünü kesme ve kısıtlama hali var. Adil yargılamayla ilgili derdi olmadığını göstermiş oldu. Sanıkların da sözünü kesmeye ve kısa tutmaya çalışmıştı ama sanıklar net şekilde reddetti. Devam etmek istediklerini söylediğinde bir engelleme çıkarmadı ama avukat arkadaşımızın savunma yapmasını engellenmek istendi. Gezi’nin neden ve ne şartlarda yargılandığını hepimiz görüyoruz. Gezi’deki iradesine sahip çıkan herkesi pazartesi günü Çağlayan’a bekliyoruz.”

gezi-yi-dusman-goruyorlar-1007409-1.
Evren İŞLER