Mahkemenin skandal kararıyla haklarında mahkûmiyet kararı verilen Gezi Davası tutukluları mesaj gönderdi: ‘Bu memleket giydirmek istedikleri bu deli gömleğine sığmaz. Birlikte mücadele edip birlikte kazanacağız’

Gezi’yi gururla savunacağız

HABER MERKEZİ

Gezi Parkı davasında Osman Kavala’ya ağırlaştırılmış müebbet, Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Yiğit Ali Ekmekçi’ye ise 18’er yıl hapis cezası verilmesine tepkiler sürüyor. Haklarında mahkumiyet kararı verilen Kavala, Atalay, Kahraman ve Altınay’ı Silivri Cezaevi’nde ziyaret eden CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer hukuksuzluklara dikkat çekerek tutukluların mesajlarını iletti. Kavala, “Kendimle ilgili karara şaşırdım, üzüldüm. Ama benimle birlikte diğer 7 kişiye mahkumiyet verilmesine daha çok üzüldüm. Bu kararlar aslında AİHM’e de hakaret niteliğinde” derken, Hakan Altınay, “Hakkı, hukuku, adaleti, vicdanları buldozer gibi ezdiler. Türkiye’nin itibarını yok ettiler” ifadelerini kullandı. Kahraman ise “Bizi tecrit ederek susturmak isteseler de, biz onurla gururla Gezi Direnişini savunacağız” dedi. Can Atalay ise, “Bu memleket giydirmek istedikleri bu deli gömleğine sığmaz. Birlikte mücadele edecek, birlikte kazanacağız” mesajını verdi.


Çakırözer, ziyaretleri sonrasında yaptığı açıklamada, Gezi’de milyonların Anayasal hak olan protesto hakkını kullandığını dile getirerek, verilen cezaların büyük bir hukuksuzluk olduğunu söyledi. Ortada vicdanları sızlatan bir adaletsizlik olduğunu vurgulayan Çakırözer, “Osman Kavala bir bayrama daha cezaevinde giriyor. Cezaevinde geçirdiği 9. Bayramı. Onunla birlikte Gezi sanıkları da bu bayramı ailelerinden uzakta haksız, hukuksuz tutuklu bulundukları Silivri ve Bakırköy cezaevlerinde geçirecek. Bu adaletsizlik bir an önce giderilmeli ve bu masum insanlar özgürlüklerine en kısa sürede kavuşmalıdır” dedi.

TÜM VİCDANLARI EZEN BULDOZER

Çakırözer’in ziyaret ettiği Gezi Davası sanıkları şu mesajları verdi:

Osman Kavala: “Mahkemenin verdiği cezaya şaşırdım. Ama daha çok şaşırdığım husus benimle birlikte 7 saygın isme 18 yıl hapis cezası verilmesi. Bu isimlerin her biri yasalara hukuka bağlı, onlarca yıldır ülkemizin iyiliği için çalışan kişiler. Onlara da böyle bir zulüm yapılıyor olması çok üzücü. Hükümet AİHM’e, ‘ Ben seni oyalamak için dosyalar uydurdum. Seni aldattım. Şimdi de senin kararlarını tanımıyorum’ diyor aslında bu kararla. Maalesef sonuçta zararlı çıkan Türkiye’nin saygınlığı oluyor.”

Hakan Altınay: “Bu tarafsız adil bir mahkemenin verdiği kara değil, tam bir deli saçması! Bu kararın bize, ailelerimize verdiği zarar belli. Hukukun, adaletin, vicdanların üzerinden buldozer gibi geçen bir karar. Ama bir de Türkiye’nin itibarına verdiği büyük hasar var. Ne demişiz biz? ‘Aman Gezi Direnişine karşı yaşanan bu olumsuzlukları bahane edip Türkiye’nin AB sürecini durdurmayın’ diyoruz. Bu sözler zor durumda bırakıyormuş Türkiye’yi. Şimdi iddia ediyorum hangisi daha çok zarar veriyor Türkiye’ye? Benim mektubum mu? Yoksa bizi mahkum eden bu adaletsiz yargı mı? Ülkede bir hukuk güvencesi olması şart.”
Tayfun Kahraman: “Bizim şahsımızda topluma yaşatılan bu zulme karşı duracağız. Bizi tecrit koşullarında içeride tutmak isteseler de onurumuzla, gururumuzla Gezi’yi savunmaya devam edeceğiz.”

Can Atalay: “Cumhuriyete sahip çıkacağız. Onu demokratikleştireceğiz. 100. Yılında demokratik cumhuriyet 84 milyon olarak hepimizin birbirine armağanı olacak. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun, İyi Parti lideri Meral Akşener’in ve diğer liderlerin bu hukuksuzluğa karşı durmasından, Gezi’ye sahip çıkmasından mutluyuz.”

HAK SAVUNUCULARINA SUÇLAMALAR ABSÜRT

Öte yandan Almanya Kültür Bakanı Claudia Roth, Gezi Parkı Davasında verilen cezalar nedeniyle Türkiye’ye yönelik tepkilerin sertleştirilmesi gerektiğini söyledi. DW’nin haberine göre; Roth, Osman Kavala’nın bir demokrasi insanı olduğunu ve hayatını kültür ile sanatın desteklenmesine adadığını, ona yöneltilen suçlamaların ve davanın "tam bir saçmalık" olduğunu belirtti. "Osman’a yönelik suçlamalar absürt" diye devam eden Roth, "Darbe amacıyla Gezi protestolarını finanse etmiş. Osman, Gezi gösterileri sırasında bir sandalye, bir masa ve pasta-börek ile oradaydı" dedi. Gezi protestoları sırasında kendisi de Taksim’de gösterilerde olan Claudia Roth, Gezi Davası’nda yargılanan ve 18’er yıl ağır hapis cezalarına çarptırılan kişilerin Türkiye’nin önde gelen mimarları, belgeselcileri, hak savunucuları olduğunu belirtti.

Ayrıca Berrin Sönmez, İhsan Eliaçık, Fatma Bostan Ünsal gibi isimlerin bulunduğu 23 Müslüman yazardan da cezalara karşı açıklama geldi. Açıklamada "28 Şubat sürecinde ‘brifinglenmiş’ hâkimlerin verdikleri kararlar ile bugün, atanmış hâkimlerin verdikleri kararlar arasında bir fark görmüyor ve itiraz ediyoruz" denildi.

Gezi Davası kapsamında yargılanan ve 18’er yıl hapis cezası verilen Can Atalay, Tayfun Kahraman, Hakan Altınay ile 4,5 yıllık tutukluluğun ardındın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilen Osman Kavala Silivri Cezaevi’nde bulunuyor.