“FETÖ irtibat ve iltisak” iddiasıyla meslekten ihraç edilen ve Gezi yürüyüşüne katılması da suça dayanak gösterilen hakim Tuncay Elarslan’ın ihraç kararı Danıştay tarafından iptal edildi. Mahkeme, Elarslan’ın “yoksun kaldığı parasal haklarının meslekte kalmasının uygun olmadığına ve meslekten çıkarılmasına ilişkin işlemin tesis edildiği tarihten itibaren işletilecek yasal faiziyle birlikte ödenmesine” de hükmetti.

Gezi yürüyüşüne katılan hakimin ihraç kararı iptal edildi

Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) üyesi hakim Tuncay Elarslan’ın, “FETÖ irtibat ve iltisakı” gerekçe gösterilerek 2016 yılında Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) kararıyla ihraç edilmesi Danıştay tarafından iptal edildi. Elarslan’ın Gezi yürüyüşüne katılması suça 'dayanak' olrak gösterilmişti.

İleri Haber'den Nüket Gelegen'in aktardığına göre, Danıştay, HSYK kararı ile 2016’da meslekten ihraç edilen Hâkim Tuncay Elarslan’ın ihraç kararını iptal etti. 6 yılın sonunda sonuçlanan davada mahkeme, Elarslan’ın “yoksun kaldığı parasal haklarının yasal faiziyle birlikte ödenmesine” karar verdi.

Elarslan, 2016 yılında yayınlanan HSYK kararıyla “FETÖ irtibat ve iltisak” iddiasıyla meslekten ihraç edilmişti. İhraç edilen hakim hakkında “FETÖ üyeliği” gerekçesiyle açılan davada, Elarslan’ın YARSAV üyesi olması ve Gezi yürüyüşüne katılması suça dayanak olarak gösterilmişti.

Tuncay Elarslan, “FETÖ üyeliği” iddiasıyla Gaziantep Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davada, üzerine atılı suçu işlemediği tespit edilerek 2018 yılında beraat etmişti. Elarslan ihracına gerekçe gösterilen suçlamalardan beraat ettiği halde, hakkında verilen ihraç kararı iptal edilmemişti.

İHRAÇ KARARI, ‘DELİL YETERSİZLİĞİ’ SEBEBİYLE İPTAL EDİLDİ

Elarslan hakkında verilen ihraç kararının iptaline ilişkin 6 yıl önce açılan dava bugün sonuçlandı. Danıştay, ihraç kararını “davacının terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplarla iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğuna ilişkin yeterli delil sunulmadığı, sunulan delillerin ise davacının iltisakı veya irtibatını ortaya koyacak yeterlilikte ve nitelikte olmadığı” gerekçesiyle iptal etti.

Mahkeme, Elarslan’ın “yoksun kaldığı parasal haklarının meslekte kalmasının uygun olmadığına ve meslekten çıkarılmasına ilişkin işlemin tesis edildiği tarihten itibaren işletilecek yasal faiziyle birlikte ödenmesine” de hükmetti.

YENİDEN GÖREVE BAŞLAMAK İÇİN HSK'YE BAŞVURACAK

Tuncay Elarslan'ın avukatı Özgür Urfa, Danıştay'ın verdiği iptal kararı üzerine müvekkili Elarslan'ın hakim olarak yeniden göreve başlatılması için Hâkimler ve Savcılar Kurulu'na (HSK) başvuru yapacaklarını belirtti.