GGM’lerdeki hak ihlalleri Meclis’te

BirGün EGE

CHP Aydın Milletvekili ve Adalet Komisyonu Üyesi Süleyman Bülbül, Aydın Geri Gönderme Merkezindeki şiddet, darp, taciz, telefon veya avukat görüşü dışında dışarı çıkarılmama gibi hak ihlalleri iddialarının araştırılması için Meclis Başkanlığına önerge sundu.


Araştırma Komisyonu kurulması için Meclis’e sunduğu önergede Yabancılar Ve Uluslararası Koruma Kanunu’na atıf yapılırken, Türkiye’de 15 bin 908 bin kapasiteli toplam 25 Geri Gönderme Merkezi olduğunu ve buralar hakkında hak ihlallerinin yaşandığına dair iddialar bulunduğunu belirtildi. Aydın Geri Gönderme Merkezi’nde de geri gönderme merkezinde getirilen kişilere yönelik şiddet, darp, taciz, telefon veya avukat görüşü dışında dışarı çıkarılmama gibi iddialar olduğu belirtilen önergede şu görüşlere yer verildi:

“Geri gönderme merkezleri, bir hapishane değildir. Hukuka aykırı bir şekilde uzun sürelerde hürriyet bağlayıcı yerler değildir. Geri gönderme merkezlerinin insan haklarına ve insanlık onuruna yaraşır nitelikte kurumlar haline getirilmesi gerekiyor. Aydın Geri Gönderme Merkezi hakkındaki iddiaların araştırılması ve hukuka aykırılıkların tespit edilmesi halinde gerekli çalışmaların hazırlanması amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulması gerekiyor.”