Ghost müzikalinde ‘Oda Mae’ karakterini canlandıran Dubois, eski Hollywood filmlerinin müzikallere dönüşebileceğini, bu yolla beraber de yıldızlık kavramının değişebileceğini aktardı

‘Ghost’ (Hayalet) müzikali yarın başlıyor: ‘Dansçı ya da vokalistler yerine artık aktörler’

BURAK ABATAY @abatayburak

90’lı yılların Hollywood efsanesi ‘Ghost' (Hayalet) filmi, müzikal uyarlamasıyla 19 Ekim – 28 Ekim tarihleri arasında 13 performans ile İstanbullu sanatseverlerle buluşacak. Zorlu PSM’de gerçekleşecek müzikal zamanın en romantik şarkılarından“Unchained Melody” gibi soundtrack’leri dışında, müzikale özel bestelenen parçaları da sunacak. Filmiyle sayısız ödülün sahibi olan unutulmaz aşk hikayesinin, 2011 yılında Manchester Opera House’ta prömiyeri gerçekleşen müzikal versiyonunun 3 Tony adaylığı bulunuyor. Müzikal öncesinde ‘Oda Mae’ karakterini canlandıran Jacqui Dubois ile rolünü ve müzikali konuştuk.

♦ ‘Ghost’ müzikaline nasıl katıldınız?
Menajerim John Markham’la beraber Markham Ajansı’nda seçmelere katıldım. Epeyce de sürdü seçmeler. Yanlış hatırlamıyorsam seçmeler belli olup nihai teklif gelmeden evvel üç tane seçmeye katılmıştım.

♦ ‘Oda Mae Brown’ karakterini nasıl tanımlıyorsunuz?
Birçok şey var… O mesela anlayışlı biri. Hayatta kalmış birisi ve de girişken, dümenci bir tip. Tanrıya inanıyor. Özünde de dürüst birisi diyebiliriz. Geniş bir yüreği var ama yanlış ve sahte olarak görünebiliyor. Oda Mae Brown’u seviyorum.

♦ Sizinle benzerlikleri ya da farklılıkları var mı?
Yani elbette ki var. Ama şunu da düşünmek lazım ki, bütün insanlar özünde birbirine benzer.

♦ Rolü almadan önce Ghost filminde sizinle aynı karaktere hayat vermiş Whoopi Goldberg ile görüşme şansınız oldu mu?
Yok hayır! Ama ben seçim sürecinden geçerken Demi Moore ile kısa bir süre görüştüm. Senaryonun yazarı sevgili Bruce Joel Rubin ile de görüştüm. O bana çok kıymetli bilgiler verdi metne dair.

♦ Oynadığınız karakterin ‘falcı’ olması hakkında konuşacak olursak; falcılar için ne düşünüyorsunuz? Türkiye’de ve buranın doğusunda hatrı sayılan bir şey falcılık…
Tamamen inanıyorum ya da inanmıyorum diyemem sanırım. Ama şu da bir gerçek ki, yaşamın bir parçası. Tıpkı bilim gibi, inançlar gibi, siyaset gibi…

♦ Bu Türkiye’ye ilk gelişiniz mi?
Evet!

ghost-hayalet-muzikali-yarin-basliyor-insanlar-ozunde-birbirine-benzer-521973-1.


♦ Beklentileriniz var mı?
Çok fazla şey bilmiyorum açıkçası. Bir beklentim de oluşmuyor böyle olunca. Memleketimde, İngiltere’de birkaç Türk arkadaşım var. Anayurdunda Türk kültürünü öğreneceğim, daha ne olsun!

♦ Türk sanatını takip ediyor musunuz peki? Sinemayı, müziği ya da diğer görsel sanatları?
Korkarım ki etmiyorum. Bir bilgim de yok. Ama bu gelişimle beraber yeni sanatçıları keşfedeceğim.

♦ Dünya çapında müzikallere yönelik ilgiyi nasıl değerlendiriyorsunuz? Artış ya da azalış var mı?
Şarkı söylemek, dans etmek ve oyunculuk… Daha ne olsun! Bu becerilerde kendini iyi hissetme etkeni fazlasıyla var ve tahmin ediyorum ki tüm ülkelerde de bu böyle. Sanırım eski Hollywood filmleri müzikallere konu olarak geri dönüyor. Büyük yıldızlar dansçı ya da vokalis olmak yerine artık aktör olarak karşımıza çıkacak diye tahmin ediyorum.

♦ Görsel efektleriyle ünlü bir müzikal olduğunu biliyoruz Ghost’un. Bu ne kadar önemli?
Bu inanmakla ilgili ve bunun hiçbir hile olmadan yapılabileceğini düşünüyorum. Eğer izleyici inanırsa Tim Crouch tarafından meşe ağacına bakabilir.