Güvenilir gıdaya ulaşmak giderek zorlaşırken Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, işletmelere yönelik denetim hedefini artırmak yerine azalttığı ortaya çıktı. Bakanlık 718 bin işletmeyi 7 bin personelle denetleyecek.

Gıda güvenliğinde büyük tehlike
Fotoğraf: AA

Mustafa BİLDİRCİN

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın performans hedeflerininin arasında yer alan, “Gıda işletmelerine yönelik denetim” hedefine yönelik veriler, çarpıcı bir detayı gün yüzüne çıkardı. Türkiye’deki 718 binden fazla kayıtlı işletmeyi 7 bin 245 personel ile denetlemeye çalışan bakanlığın, gıda denetiminde hedefini küçülttüğü belirlendi.

Bakanlığın verilerini değerlendiren CHP Milletvekili Murat Emir, giderek derinleşen ekonomik kriz ile güvenilir ve sağlıklı gıda ürünlerine erişimin zorlaştığına dikkati çekti. Gıda güvenliğine yönelik denetimlerin araştırılması için TBMM Başkanlığına araştırma önergesi sunan Emir, denetim faaliyetlerinin Türkiye genelinde yalnızca 7 bin 245 personelle yürütülmesini eleştirdi.

DENETİMSİZLİĞİN İTİRAFI

CHP’li Emir’in bakanlığın raporlarından açıkladığı verilere göre, 2021’de toplam 1 milyon 378 bin denetim yapıldı. Sayının, her işletmenin yılda en fazla bir kere denetlendiğini açığa çıkardığını belirten Emir, “Bu işletmelerden yılda en az beş kere denetlenmesi gerekenler varken henüz hiç denetlenmemiş olanlar da mevcuttur” dedi. Halk sağlığı ve gıda güvenliğinin, işletme başına yılda ortalama bir kez yapılan denetimle sağlanmasının mümkün olmadığının altını çizen Emir, şunları söyledi:

“Üstelik Bakanlığın 2022 Yılı Performans Programı’nda, sonraki yıllardaki denetim hedefini de düşürdüğü görülmektedir. Buna göre, 2021 yılında 1 milyon 378 bin denetim yapılmasına karşın bakanlık, 2022’deki denetim sayısı hedefini artırmak yerine 1 milyon 150 bine düşürmüştür. Bu rakamlardan da anlıyoruz ki Bakanlık işletmeleri yılda bir hatta belki de hiç denetlememeyi göze almıştır. Yani işletmeleri yeterince denetlemeyeceğini itiraf etmiştir.”

CEZALAR CAYDIRICI DEĞİL

Gıda güvenliğine yönelik cezaların caydırıcı olmadığının altını çizen Emir, şunları kaydetti:

“Taklit ve tağşiş ürünlerde uygulanan cezanın sadece para ile sınırlı kalması, bunu göze alarak işe giren ve elde ettiği kazanç zaten verilen cezanın çok üzerinde olan sahte gıda üreticileri için bir engel oluşturmamaktadır. Bugün gıda güvenliği uzmanlarının hemfikir olduğu ortak konu, cezaların güncellenerek hapis veya ticaretten men gibi farklı yaptırımların uygulanması gerekliliğidir.”