Yılın ilk sekiz ayında yapılan soya fasulyesi, buğday ve ayçiçek yağı ithalatı toplam ithalatın yüzde 28,2’sine denk geldi. Üretimin arttığı dönem olan ağustosta 263 milyon dolar buğday ithalatına gitti.

Gıda ithalatı 8 ayda 10,6 milyar dolara çıktı: Hasat vaktinde bile ithal buğday

EKONOMİ SERVİSİ

Tarımsal üretimin en fazla olduğu yaz aylarında tarım ve gıda ürünleri sektöründe ithalat arttı. Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF), Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı dış ticaret verilerini baz alarak gıdada ithalat ve ihracat rakamlarını açıkladı.

Buna göre yılın ilk sekiz ayında en çok ithal edilen ürünler ise sırasıyla 1,2 milyar dolarla soya fasulyesi, 1,1 milyar dolarla buğday ve 700 milyon dolarla ham ayçiçeği yağı oldu. Bu 3 ürün, toplam ithalatın yaklaşık yüzde 28,2’sini, başka bir ifadeyle 4’te 1’inden fazlasını oluşturdu.

Son dönemde yurt içinde fiyat artışları ile sıkça gündeme gelen ve 760 milyon dolarlık ithalat ile 2020’de en fazla ithal edilen ürün olan ayçiçek yağında ithalat artmaya devam etti. Ayçiçek ve Ayçiçek yağı 2021 yılında da en çok ithal edilen ürünler arasında yer aldı.

2021 yılı Ağustosta en çok ihraç edilen ürünler un, makarna ve dondurulmuş tavuk eti olarak sıralanırken, en çok ithal edilen ürünler Buğday, Soya Fasulyesi ve Arpa oldu. Ağustos ayında hasadın devam ettiği dönemde 263 milyon dolarlık buğday ithalatı yapılması dikkat çekti.

SOYA FASULYESİNDE ARTIŞ

Büyük ölçüde yem sektörü tarafından kullanılan soya fasulyesinin 246,9 milyon dolarlık haziran, 150,6 milyon dolarlık temmuz ve 158,1 milyon dolarlık ağustos aylarındaki yüksek seviyedeki ithalatı dikkat çekti. Bu üründe, mayıs-ağustos döneminde 800 milyon doların üzerinde ithalat yapıldı.

Yılın ilk sekiz ayında en fazla Rusya, Brezilya, Ukrayna, ABD ve Malezya’dan ithalat yapıldı. Bu 5 ülkeden yapılan ithalat, toplam ithalatın yüzde 48,8’ini oluşturdu. Rusya’dan yapılan ithalatta öne çıkan ürünler buğday, ham ayçiçeği yağı ve dane mısır, Brezilya’dan yapılan ithalatta soya fasulyesi, kahve, tütün, Ukrayna’dan yapılan ithalatta dane mısır, buğday ve soya fasulyesi oldu.

gida-ithalati-8-ayda-10-6-milyar-dolara-cikti-hasat-vaktinde-bile-ithal-bugday-929065-1.