Gıda Mühendisleri Odası’nın yaptığı açıklamada “Koronavirüs salgınında gıda sektörü emekçileri kısıtlamalara rağmen üretime devam etmek zorunda kalan bir alanın çalışanlarıdır” denilerek koronavirüs salgınına karşı önerilerini sıraladı

"Gıda sektörü emekçileri üretime devam etmek zorunda"

BirGün / Ankara

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası tarafından yapılan açıklamada, yaşamın sürmesi için temel bazı aktivitelerin mecburen devamı gerektiği belirtilerek, “Başta özveri ile görev yapan sağlık sektörü ve diğer acil hizmetler olmak üzere, salgın, afetler ve olağan dışı durumlarda toplumun temel ihtiyaçlarını karşılamak adına çalışması gereken sektörlerden biri de gıda sektörüdür. Gıda sektörü emekçileri kısıtlamalara rağmen üretime devam etmek zorunda kalınacak bir alanın çalışanlarıdır” denildi.

Yapılan açıklamada, “Bu dönemde temel ihtiyaç kategorisinde yer alan gıdanın 'güvenilir gıda' zincirinde arzını sürdürebilmek ve sektör çalışanlarının sağlığının güvencesini sağlamak toplumsal bir görevdir” ifadeleri yer aldı.

ACİL DURUM SENARYOSU

Gıda Mühendisleri Odası’nın “Covid-19 Salgını İle Mücadele Sürecinde İşletmeler İçin Öneriler” başlığıyla yayımladığı açıklamada şu öneriler yer aldı:

>> "Gıda İşletmelerinde, her şeyden önce, bu konuyu kurallara, yasalara ve ülkedeki gelişmelere göre yöneten bir Kriz Yönetim Ekibi olmalıdır. Olası bir bulaşı ortaya çıkması ya da şüphesi halinde iletişim ve acil durum senaryosu hazırlanmalıdır.

>> İşletmeye gelmek zorunda olan ofis çalışanları yedekleme sistemi ile küçük gruplara bölünmeli, A ve B grubu vb. yedeklemelerle gruplar oluşturulmalı ve mümkün olduğunca gruplardan biri işten biri evden dönüşümlü çalıştırılmalıdır. Dönüşümlü çalışma grupları arasında kişi geçişi olmamalı, farklı gruplardaki kişiler bir araya gelmemelidir. Evden çalışacak personelin karantina bilincinde sosyal hayatlarına dikkat etmeleri önemlidir.

ÜRETİM VARDİYALARI

>> Üretim vardiyalarında da işletmenin gerekliliklerine vardiya grupları belirlenmeli, bir süre vardiyalar arası kişi geçişi engellenmeli, vardiya değişimlerinde ortak alanlar (soyunma odası tuvalet vb) aynı anda kullandırılmamalı, bir ekip kullandıktan sonra dezenfekte edilen alana birbirlerini görmeden diğer ekip alınmalıdır. Her vardiyada gelen ekip ve giden ekip arasında servisler dezenfekte edilmelidir.

>> Üretim bandında insanlar yan yana çalışıyorlarsa 1 metre mesafe ile araların açılması önemlidir. Şayet bu mümkün değil ise, insanların arasına örneğin Pleksiglas malzemeden ayıraçlar koyulabilir.

>> Tüm üretim ve sosyal alanlarda kullanılmak üzere anti bakteriyel dezenfektan kullanımı yaygınlaştırılmalıdır. Dinlenme alanlarında insanlar birbirlerinde minimum 1 metre mesafede olmalıdır.

YEMEKHANELERDE SOSYAL MESAFE

>> Yemekhaneye personel belli sayıda alınmalı ve oturma düzeninin en az 1 metre aralıklarla olmasına dikkat edilmelidir. Az sayıda insanın mesafe kuralına uygun yemek yemesi ve büyük işletmelerde farklı ekiplerin birbirini görmemesi için yemek saatleri buna göre gerekirse uzatılmalı, ekipler arası ve yemek sonrası masalar ve dokunulan alanlar dezenfekte edilmelidir.

>> Salata bar varsa iptal edilerek, salata, soslar, yağ, sirke, tuz, karabiber vb. ek sunumlar çeşit sayısı düşürülerek servis tezgahında aşçılar tarafından dağıtılmalıdır. Ekmeklerde ve çay kahve servislerinde paketli ürünlere geçilmelidir. Yoğurt ambalajlı olarak servis tezgahında dağıtılmalıdır.

>> Yemekhane girişlerine dezenfektan aparatı monte edilmeli ve kullanımı sağlanmalıdır. Toplu bulunan kaşık, çatal ve bıçakların kâğıt keselere koyulup, görevli servis personeli tarafından tepsilere yerleştirilip verilmesi sağlanmalıdır.”