TÜDEF Genel Başkan Vekili Vargı, sıvı yağlar, et ürünleri ve süt ürünlerinde yapılan hileli üretimlerde geçen yıldan bu yana büyük artışlar gördüklerini belirterek, “Para cezaları caydırıcı değil, bu ürünleri üreten ve satanlara hapis cezası verilmeli” dedi

Gıda üretiminde hile korkunç boyutlarda: Hileciye para değil hapis cezası verilmeli

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkan Vekili ve Gıda Komisyonu Başkanı Sinan Vargı, sıvı yağlar, et ve et ürünleri, süt ve süt ürünlerinde yapılan hileli üretimlerde korkunç artışlar gördüklerini belirterek, “Gıdada hile ve tağşiş yapan firmaların açıklanması ve ağır para cezaları verilmesi caydırıcı olmayabiliyor. Bu ürünleri üreten ve satanlara mutlaka hapis cezası verilmeli” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen, aralarında et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, bitkisel yağ, bal, takviye edici gıdalar, çikolata ve enerji içeceğinin yer aldığı 618 firmaya ait bin 211 parti ürünle ilgili bilgileri dün kamuoyuna açıklamıştı.

GEÇEN YILDAN BU YANA BÜYÜK ARTIŞ

Bakanlığın açıklamasını AA’ya değerlendiren Vargı, bu açıklamayla piyasada tüketicinin ne kadar büyük tehlike altında olduğunun bir kez daha ortaya çıktığını belirtti. Vargı, konuyla ilgili son açıklamanın yapıldığı Mart 2018'den bu yana gıdada hile yapan firmaların ve hile yapılan ürünlerin sayısında büyük artışlar yaşandığına dikkat çekti.

Vargı, Bakanlığın açıkladığı ürünlerin içeriğini incelediklerini, 24'ü alkolsüz içecek, 17'si kahve ve bitki çayı, 31'i çikolata, 7'si enerji içeceği, biri pekmez ve 57'si bitkisel karışımlı macun olmak üzere 137 üründe cinsel gücü artıran ilaç içeriği tespit ettiklerini aktardı. Cinsel gücü artıran sildenafil ve tadalafil gibi ilaçların çikolata, enerji içecekleri ve meyveli gazozlara da konulduğunu ifade eden Vargı, özellikle çocukların ve gençlerin tehlike altında olduğunu vurguladı. Vargı, "Bu ilaçlı çikolatayı, gazozu bilmeden tüketen çocukların kalp krizi geçirme riski var. Kuvvet macunu diye yaşlı insanlara bazı televizyon kanallarında pazarlanan bu ürünler yüzünden birkaç kaşık fazla tüketen yüzlerce yaşlı kalp çarpıntısı şikâyetiyle acillere gidiyor. Bu yüzden tüketicilerin sağlığını hiçe sayan bu firmalara para cezası yerine hapis cezası verilmeli" diye konuştu.

SIVI YAĞDA 300, ETTE 414 ÜRÜNDE HİLE

Vargı, zeytinyağı ve ayçiçek yağına daha ucuz yağlar karıştırıp satan firmaların sayısında da büyük artış bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti: "Tam 300 firma zeytinyağı ve ayçiçek yağına daha ucuz fiyatlı yağları karıştırıp satmış. Et ve et ürünlerinde 414 firma, kırmızı ete tavuk gibi başka hayvanların etini karıştırırken, sucuk ve kavurma gibi ürünlerde 44 firma at ve eşek eti kullanmış. 6 firmanın da et döner ve köfte diyerek tüketicilere domuz eti yedirdiği ortaya çıktı. 6 firma da daha ucuz olan soya kıyması kullanmış."

Vargı, denetimler kapsamında, 28 firmanın bala glikoz şurubu kattığını, 6 firmanın gıda boyalı baharat sattığını, 2 şirketin de gıda boyalı biber salçası yaptığını söyledi.

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNDE DURUM ÇOK VAHİM

Vargı, süt ve süt ürünlerindeki hile ve tağşişin 272 firmayla "korkunç" boyutlara ulaştığını ifade ederek, şöyle devam etti: "Peynir, adeta plastik bir ürün gibi yeniden eritilip kullanılıyor. Tereyağına bitkisel yağ, yoğurda jelatin, tulum peynirine nişasta, eritme peynirine bitkisel yağ katılmasının dışında, birkaç yıldır süt ve süt ürünlerinde küflenmeyi önleyici natamisin adlı bir kimyasal katılıyor. Koruyucu bir gıda katkı maddesi olan natamisin antibiyotiği, raf ömrünün artırılmasını sağlıyor.”

Natamisin antibiyotiğinin günlük vücuda alım miktarının kilogram başına 0,3 miligram olması gerektiğini belirten Vargı, fazla miktarda kullanıldığında insan sağlına zararları olabildiğini vurguladı. Vargı, Bakanlığın 3 firmada bu ürünün aşırı şekilde kullanıldığını tespit ettiğini söyledi.

21 KEZ YAKALANIP AYNI SUÇU İŞLEYEN VAR

TÜDEF Genel Başkan Vekili Sinan Vargı, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın firmaları açıklamasına rağmen bu firmaların, zaman zaman isim değişikliği yaparak aynı usulsüzlüğü işlemeye devam ettiğine dikkat çekerek, şunları kaydetti: "Bu firmalardan bazılarının sahtekârlığı ileri boyutlara ulaşmış ve bir o kadar da yüzsüzler... 21 kez yakalanıp yine aynı suçu işleyen kişilere bile rastlayabiliyoruz. Gıda yasasında yapılacak değişiklikler 2015'ten bu yana TBMM gündemine gelmedi. Gıdada hile ve tağşiş yapan firmaların açıklanması ve ağır para cezaları verilmesi caydırıcı olmayabiliyor. Bu ürünleri üreten ve satanlara mutlaka hapis cezası verilmeli."

BAKANLIK 10 BİN LİRA CEZA KESİYOR

Tarım ve Orman Bakanlığı, önceki gün yayımladığı yazıda, bu yıl gerçekleştirilen 860 bin gıda denetiminde olumsuzluk tespit edilen işletmelere yönelik 10 bin 675, toplamda 76 milyon 582 bin 794 lira idari para cezası uygulandığını, 108 işletme için ise suç duyurusunda bulunulduğunu açıklamıştı.