Gıdadan, ücretten vergileri kaldırın
Asgari ücrette zam tartışması daha bitmeden alım gücü eriyor. Ekonomik olarak iyice batağa saplanan asgari ücretliler zammın yeterli olmayacağını belirterek vergilerin ve borçlardaki faizlerin silinmesini istiyor.
RIFAT KIRCI
Asgari ücret tartışmaları devam ederken dolar kuru da enflasyon da artışını sürdürüyor. Önceki yıllara göre asgari ücrete yüksek oranlarda zam yapılacağı konuşulurken emekçiler ise zammın tek başına bir şey ifade etmediğini vurguladı. BirGün’e konuşan işçiler, alım gücünün artırılması gerektiğini belirtti ve bunun için yapılacak zammın yanı sıra vergilere yönelik bir düzenleme olmasını da talep etti. Özellikle salgın döneminde ücretsiz izne çıkarılan ya da gelir kaybına uğrayan işçilerin borçlarının katlandığını hatırlatan işçiler salgın döneminde alınan borçların da faizinin silinmesini istedi.
FAİZLER SİLİNSİN VERGİ ALINMASIN
İstanbul’da bir kafede garsonluk yapan Erdinç Tan, zam tartışmalarına “Ocak ayında alacağımız zam, mart ayında bir şey ifade etmemeye başlayacak” değerlendirmesinde bulundu. Salgın sürecinde kısa çalışma ödeneğine ayrıldığını ve gelir kaybı yaşadığı için borçlarının katlandığını aktaran Tan şöyle konuştu: “Şimdilerde konuşulan rakam 3 bin 500-3 bin 600 lira. Bu zam daha yapılmadan ücret erimeye başlayacak. Çünkü zaten yeni yılda iğneden ipliğe kadar her şeye zam gelecek. Salgın döneminde çalıştığım kafe birçok defa kapatıldı. Gelir kaybı yaşadık. Elde avuçtakinden olduğumuz gibi borçlarımız da katlandı. Faizler büyüdü hâlâ toparlayamıyoruz. Her şeye de zam geliyor. 2 çocuğum var, biri 3 yaşında diğeri okula gidiyor. 3 yaşındakinin masrafı hepimizden fazla.”
Erdinç Tan
Alım gücünün artırılması gerektiğine dikkat çeken Tan, asgari ücretlilerin sorunun çözümü için ise taleplerini şöyle anlattı: “Her şeye gelir vergisi var. Maaşımızdan zaten gelir vergisi kesiliyor. 3-5 kuruş daha kazanalım diye fazladan mesaiye kalıyoruz, ondan bile vergi kesiliyor. Öncelikle bunların kalkması lazım. 3 yaşında çocuğum var. Bunun için en az 500 lira yardım yapılması lazım. Borçlarımızın faizi var. Bunlar da silinebilir. Biz fedakârlık yapıyoruz, biraz da onlar yapsın.”
GIDAYA VE FATURALARA ZAM YAPILMASIN
Cemil Güler
İstanbul’da bir restoranda çalışan Cemil Güler de alım gücünün artırılması gerektiğine dikkat çekti. Güler “Enflasyon zaten çok hızlı artıyor. Yüz binlerce insan salgın döneminde ücretsiz izne çıkarıldı, binlercesi şimdi hacizlik. Asgari ücrete zam yapılacağı gibi alım gücünün de artırılması gerekli. Bunun için de yediğimiz, içtiğimiz şeylere zam gelmemeli. Faturalara zam yapılmamalı.”
SERVET VERGİSİ YAPTIRIMI UYGULANSIN
Ferhat Zorbay
Turizm Eğlence ve Hizmet İşçileri Sendikası’ndan (TEHİS) Ferhat Zorbay da alım gücü artırılmadıkça asgari ücrete yapılacak zammın anlamsız olduğunu aktardı. Asgari ücret komisyonunun da işçilerden oluşması gerektiğini aktaran Zorbay, TEHİS’in taleplerini şöyle sıraladı:
Öncelikle asgari ücret tespit komisyonunun kaldırılması lazım. İşverenlerin ağırlığının olduğu ve işçi sınıfını temsil etmeyen bu komisyon asgari ücreti belirleyemez. Asgari ücret görüşmeleri işçilerin katılımıyla belirlenmeli.
Asgari ücret 6 bin liraya da çıkarılsa temel ihtiyaç ürünlerine zamlar yapıldıktan sonra bir anlamı kalmayacak. Elektrik, doğalgaz faturasına yılda 10 defa zam yapılırsa, gıdadan vergi alınırsa, hayat pahalılığı asgari ücrete yapılan zamdan hızlı ilerlerse asgari ücretin ne kadar olduğunun bir anlamı kalmıyor. Temel ihtiyaçlardaki tüm vergiler kaldırılsın.
Bugün ezici çoğunluk, yüzde 1’lik bir azınlığı oluşturan zenginlere çalışıyor. Acilen servet vergisi yaptırımı getirilmeli. Bizim vergilerimizle ve emeğimizle yaşayan bu gruba yaptırım yapılmalı.