Görevden alınan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kayyumu Vali Karaloğlu, giderayak sosyal alanları ranta açtı. Kentteki yeşil alan askeriyeye devredildi.

Giderayak ranta açtı

Haber Merkezi

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından görevden alınan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB) Kayyumu Vali Münir Karaloğlu, giderayak sosyal alanları ranta açıp yeşil alanı askeriyeye devretti. MA’nın haberine göre, kayyum olarak görev yaptığı süre içinde belediyeyi kendisine yakın isimlerle dolduran, ihaleleri "dostum" dediliği kişilere veren Karaoğlu, Kayapınar ilçesine bağlı Çölgüzeli Mahallesi’nde bulunan 152 ada 1 No’lu parseldeki “belediye hizmet alanı” olarak görülen yeri “ibadet alanı”na çevirdi. “Belediye hizmet alanı” için ise bölgede eş değer bir alan belirlenmedi. Karaloğlu, böylece Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği’ndeki, “İmar planında yer alan yol hariç sosyal ve teknik altyapı alanlarının ve kamuya ait sosyal ve kültürel tesis alanlarının kaldırılabilmesi veya küçültülmesi ancak bu tesislerin hitap ettiği hizmet etki alanı içinde eş değer yeni bir alanın ayrılması suretiyle yapılabilir” maddesine aykırı davrandı.

Kulp ilçesine bağlı Yeşilköy mahallesinde bulunan 276 ada 1 ve 2 No’lu parseller ile Yeni Mahallesi’nde bulunan 186 ada 9 No’lu parseldeki “ağaçlandırılacak, park ve konut alanı” olarak belirlenen yerler, “askeri alan” olarak belirlendi. Söz konusu değişiklik de herhangi bir kurum görüşü alınmadan ve değiştirilen alanlara eş değer bir alan önerisi yapılmadan alındı. Kararla, 186 ada 9 No’lu parsel süresiz olarak Lice Jandarma Komando Alay Komutanlığına, 276 ada 2 No’lu parsel Jandarma Genel Komutanlığına tahsis edildi.

Belediyenin İmar Komisyonu tarafından hazırlanan raporda, “İlçenin ihtiyacı doğrultusunda jandarma komutanlığına bağlı olarak ilçenin güvenliği açısından askeri alanın yeniden inşa edilmesi, böylelikle ilçenin genel güvenlik sorununun giderilmesi için öneri plan çalışması yapıldığı" hususları yer aldı. Kayyum Karaloğlu’nun değişlik yaptığı bir başka yer ise Bağlar ilçesinde oldu. “Sosyal tesis-ticaret alanı, ticaret alanı ve spor alanı” olarak belirlenen parseller de “ticaret-turizm alanı, ticaret alanı ve spor alanı” olarak değiştirilerek, ranta açıldı.