İktidarda son günlerini yaşayan AKP, giderayak kamuya ait ne varsa satışa çıkardı. Bodrum, Çeşme ve Nilüfer gibi yerlerdeki araziler satışa çıkarıldı. 12 özelleştirme ihalesi ve 6 plan değişikliği kararı yayımlandı.

Giderayak satış!
Türkbükü’ndeki 8 bin 185 metrekarelik yüzölçümlü arazi, ederinin çok altında, 73 milyon 661 bin TL’ye verildi. (Fotoğraf: AA)

HABER MERKEZİ

Anketlerde her geçen gün oyları eriyen AKP iktidarı giderayak kamuya ait ne varsa satıyor. ‘Satış bülteni’ haline dönen Resmi Gazete’de gün aşırı kamu arazilerinin satışı ve sermayeye peşkeş çekilmek üzere alınmış acele kamulaştırma kararları bulunuyor. Son olarak dünkü Resmi Gazete’de AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 12 özelleştirme ihalesi ve 6 plan değişikliği kararı yayımlandı. Bodrum Türkbükü, İzmir Çeşme ve Bursa Nilüfer gibi yerlerdeki pek çok değerli arazi, ederinin altındaki fiyatlara elden çıkarıldı. Yaklaşık 100 bin metrekarelik kamu taşınmazları 853 milyon liraya satıldı. Satılan-işletme hakkı devredilen taşınmazlardan 988,3 milyon lira gelir elde edilecek.


ÖZELLEŞTİME ŞAMPİYONU AKP

CHP TBMM Grubu’nun Şubat ayında hazırladığı rapor, özelleştirmenin boyutunu gözler önüne serdi. Raporda, AKP’nin 2021’de 413 milyon dolarlık özelleştirme yaptığı vurgulandı. Rapora göre, geçen yıl yapılan özelleştirmelerin 187,2 milyon dolarla en büyük bölümünü taşınmaz (arsa, arazi vb.) satışları oluşturdu. 175 milyon dolarlık kısmı da işletme/tesis satışlarından kaynaklandı. 2021 sonu itibarıyla Türkiye’de 70,8 milyar dolarlık özelleştirme gerçekleştirildi. Bu özelleştirmenin de 62,7 milyar dolarlık kısmı AKP tarafından yapıldı. Bir başka açıdan bakıldığında; devletin 62,7 milyar dolarlık (bugünkü kurlarla 846 milyar lira) varlığının azaldığına işaret edildi.

Dünkü Resmi Gazete’de yayımlanan 18 karar şu şekilde:

HES, 135,5 MİLYONA SATILDI

Elektrik Üretim AŞ’ye ait Girlevik II-Mercan Hidroelektrik Santralı ile bu santral tarafından kullanılan taşınmazların işletme hakkının 135,5 milyon lira bedelle Tayfurlar Enerji Elektrik Üretim Anonim Şirketi’ne verilmesine karar verildi.

TURİSTİK BÖLGE SATIŞTA

Maliye Hazinesi’ne ait Bodrum Türkbükü’ndeki 8 bin 185 metrekare yüzölçümlü arazi, ederinin çok altında, 73 milyon 661 bin TL’ye Fuat Civelek Turizm’e verildi. Arazinin yakınındaki villarının, yaklaşık 10 milyon bedelle satıldığı biliniyor.

LÜKS OTELLERİN YANINDA

Mülkiyeti Hazine’ye ait İzmir Çeşme’de denize 200 metre mesafede lüks otellerin arasında bulunan 5 bin 356 metrekare yüzölçümlü taşınmazın, 94 milyon liraya Biroğlu İnşaat’a satılmasına karar verildi.

DENİZE SIFIR ARAZİ

Devlet Su İşleri’ne (DSİ) kayıtlı, İzmir Gümüldür’de denize sıfır konumda 42 dönümün üzerinde bir araziye yayılan DSİ Sosyal Tesisleri de özelleştirme kapsamında satılmak üzere hazırlandı.

Cumhurbaşkanı kararıyla arazinin imar planı, “Ticaret-Turizm Alanı, Günübirlik Tesis Alanı, Trafo Alanı, Park Alanı, Otopark ve Yol” olarak değiştirildi.

İSTANBUL’DA ARAZİ SATILDI

Hazine’ye ait İstanbul Büyükçekmece’deki 15,6 dönüm arazi 52,5 milyon liraya İsmail Aydoğan adlı kişiye satıldı.

ŞEKER’DE İMAR DEĞİŞİKLİĞİ

Türkiye Şeker Fabrikaları’na ait olan Bursa Karacabey’deki yaklaşık 9 dönümlük alanın, “Ticaret Konut Alanı, Park Alanı ve Yol” kullanım kararları getirilmesine yönelik olarak imar planı değişikliğinin onaylanmasına karar verildi.
Mülkiyeti Türkiye Şeker Fabrikaları’na kayıtlı Bursa İnegöl’deki yaklaşık 15 dönüm arazinin imar planının “Sanayi Alanı, Trafo Alanı, Park Alanı, Yol ve Otopark” olarak değiştirilmesine” karar verildi.

EDİRNE’DE SATIŞLAR

Türkiye Şeker Fabrikaları’na ait Edirne’deki 11,2 dönüm taşınmaz 51,6 milyon liraya GND Yönetim’e satıldı.

ÖZEL HASTANE İÇİN DEĞİŞTİ

Hazine’ye ait Erzurum Palandöken’deki 15 dönüm arazinin imar planının “Özel Sağlık Tesis Alanı” olarak değiştirilmesine karar verildi.

Hazine’nin malı olan İzmir Bornova’daki 2 dönüm arazinin plan değişikliğine yapılan itirazların kısmen kabulüne, imar planında “Gelişme Konut Alanı” (ayrık nizam 5 kat, TAKS 20, KAKS 1.00) şeklinde değişiklik yapılmasına karar verildi.

ÇANKAYA’DA DEĞİŞİKLİK

Mülkiyeti Hazine’ye kayıtlı Ankara Çankaya Dikmen’de 16128 ada 12 parsele ilişkin imar planı değişikliği yapılmasına karar verildi.

ÇAYYOLU ŞİRKETE VERİLDİ

Ankara Çayyolu’nda Maliye Hazinesi’ne ait 3 bin 234 metrekare taşınmazın 99 milyon 800 bin liraya VBN Grup Ortak Girişim Grubu’na satılmasına karar verildi.

293 MİLYONA GİTTİ

Hazine’ye ait Bursa Nilüfer’Deki 19 döneüm arazi 293 milyon liraya Pro Teknik’e satıldı.

30,5 MİLYONA SATILDI

Antalya Alanya’da Hazine’ye ait 1093 metrekare yüzölçümlü taşınmaz 30.5 milyon liraya İKY Alanya İnşaat’a satıldı.

13,4 DÖNÜM SÜMER ARAZİSİ

Mülkiyeti Sümer Holding’e ait Edirne’deki 13.4 dönüm taşınmaz 79,1 milyon liraya Özen Metal’e satıldı.

İÇ ANADOLUDA SATIŞLAR

Hazine’ye ait Erzurum Palandöken’deki 5 bin 300 metrekare arazi 22 milyon liraya Fırat Karabıyık’a satıldı.

Kırıkkale’de 8 dönüm Hazine arazisi 35,6 milyon liraya Fehmi Turgut’a satıldı.

Yalova’da Hazine’ye ait 7 bin 746 metrekare arazi, 21,1 milyon liraya Mehmet Ali Aydın’a satıldı.

***

giderayak-satis-1042921-1.

Karar, Cengiz’i bağlamıyormuş

AKP döneminde dev kamu ihaleleri alan ‘5’li çete’ olarak nitelendirilen Cengiz Holding, Danıştay kararının kendilerine ait mülkiyet haklarını etkilemediğini öne sürdü. Şirketten yapılan açıklamada "Hukuken şirketimizin parseldeki mülkiyet hakkını etkilememektedir" denildi.

Cengiz’e verilen Cennet Koyu’ndaki özelleştirme ihalesini iptal eden Danıştay kararını yok saymaya devam ediyor.

Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Gölköy Mahallesi’ndeki turistik Cennet Koy’da koruma altında olan 678 bin metrekarelik hazineye ait arazinin Mehmet Cengiz tarafından 278 milyon TL’ye alınarak turistik tesis, villa, rezidans ve marina inşaatına başlanacağının ortaya çıkmıştı.