Google Play Store
App Store

Deri, tekstil ve boya sanayiinin Çorlu ve çevresinde çok ciddi çevre sorunlarına yol açtığını belirten Belediye Başkanı Altan Ersin, tehlike için uyararak, sanayi kirliliği yüzünden Çorlu'da karpuz yediği için zehirlenenler olduğunu söyledi

ÖZLEM ZORCAN
Çorlu Belediye Başkanı Altan Ersin, Çorlu'da özellikle deri tekstil ve boya sanayiinin çok ciddi çevre sorunlarına yol açtığını ve kirli yeraltı ve yer üstü suların felaketlere yo açmaya başmladığını söyledi.

Tekirdağ Çorlu Deresi'nin de hızlı sanayileşme nedeniyle, önemli ölçüde kirlendiğini, fabrikaların arıtma tesisinin olmayışıyla su kirliliğinin daha da arttığını ifade eden Ersin, "Çorlu İlçesi su ihtiyacı, bir dizi kuyu vasıtasıyla yer altı su kaynaklarından karşılanmaktadır. Fakat, sanayileşmenin hızla artış göstermesiyle yeraltı su kaynaklarının kullanımı artmış ve su seviyelerinde önemli derecede azalma meydana gelmiştir" diye konuştu.

SEBZE MEYVE ÜRETİMİNDE SIKINTI
Özellikle altyapı kanalizasyon sisteminin eski oluşu önemli bir sorun teşkil ettiğini vurgulayan Ersin, "Çorlu'da sebze meyve üretimi sorun haline geldi. Burda karpuz yediği iiçin zehirlenenler bile var çünkü tarlada zehirli karpuz yetişiyor," dedi. Düzenli çöp depolama tekniği olmaması nedeniyle çöp sızıntı sularının, yeraltı su kaynakları açısından tehdit oluşturduğunu belirten orlu Belediye Başkanı Altan Ersin, yoğun su kullanımı nedeniyle yeraltı su kaynakları hızla tükendiğine de dikkat çekti.

'DEPREM RİSKİ VAR'
Trakya Bölgesi'nde özellikle Çorlu, Çerkezköy, Muratlı kısmında yüksek miktarda yeraltı suyu tüketiminin bölgede deprem riski yarattığını ifade eden Başkan Ersin şunları söyledi:

"Yeraltı su kaynakları hızla tüketiliyor. Belediye olarak eskiden 100-150 metreden temiz içme suyu çıkarırken şimdi 350-400 metrelere inmek zorunda kalıyoruz. Kuyuların bir çoğunda kirli suyla karşılaştığımız için kapatmak zorunda kalıyoruz. Sanayicimiz daha duyarlı davranmalıdır. Yeraltında boşalan kısımların çökmesi, bölgede deprem riski oluşturmaktadır."

BARAJLARDAKI SU DURUMU...
» Çamlıdere Barajı, Ankara'ya su sağlayan barajlar içinde kapasitesi en büyük olanı. Çamlıdere'nin toplam kapasitesi 1 milyar 220 metreküp. Malen barajda 217 milyon 554 bin metreküp su bulunuyor.

»AkyarBarajı'nın kapasitesi 56 milyon metreküp. Bu barajda ise halen 10 milyon 970 bin metreküp su bulunuyor.

»EğrekkayaBarajı'nın kapasitesi de 112 milyon metreküp. Barajda 32 milyon 389 bin metreküp su bulunuyor.

»KurtboğazıBarajı Ankara'ya su sağlayan eski barajlardan birisi. Toplam kapasitesi 92 milyon metreküp. Şu anda ise Barajda 46 milyon 769 bin metreküp su rezervi bulunuyor.

»Çubuk 2barajının kapasitesi de 22 milyon metreküp. Barajda halen 15 milyon metreküplük su rezervi bulunuyor.

»Çubukyakınlarındaki Kav-şakkaya Barajı'nın yapımı sürüyor. Barajın Ekim ayında devreye girmesi bekleniyor.

Başkentte su alarmı!
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek, başkentliye "suyu tasarruflu kullanın" uyarısında bulunarak, önümüzdeki günlerde susuz kalınabileceğini bildirdi

NECLA DULKADİROĞLUANKARA
Yazılı bir açıklama yaparak başkentliye su uyarısında bulunan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, su tüketimi ve kuraklık devam ettiği sürece su kesintilerinin gündeme gelebileceğini söyledi. Başkentin çoğalan nüfusunun içme ve kullanma suyuna duyulan gereksinimin sürekli artmasına yol açtığını dile getiren Gökçek, Ankara'ya su sağlayan baraj-lardaki kullanılabilir su rezervinin 323 milyon metreküp olduğunu belirtti ve "geçen yıl aynı ay ve günde ise bu miktar 184 milyon metreküp daha fazla yani 507 milyon metreküp seviyesindeydi," dedi.

Başkentte kış aylarında günde ortalama 800-900 bin metreküp, yaz aylarında ise 1 milyon-1 milyon 200 bin metreküpün üstünde su tüketildiğine dikkat çeken Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek, "Ankara'da çok ciddi anlamda su sıkıntısı tehlikesi var. Bugünkü yoğunlukta kullanıldığı takdirde 7.5-8 aylık suyumuz kaldı. Vatandaşlarımızdan isteğimiz suyu özenli ve boşa akıtmadan kullan-sınlar.Bu kuraklık sürdüğü takdirde 3 ay sonra mecburi olarak su kısıntılarına gitmek zorunda kalacağız," dedi.

BARAJLARDA NEDEN SU YOK?
Gökçek, barajlardaki su seviyesinin düşük olması konusunda ise şu bilgileri verdi:

"Bu sene Trakya, İstanbul, Bolu ve Karadeniz Bölgesi'ne yoğun yağışlar düştü. Kimi zaman bu yağışlar zaman zaman sel felaketlerine neden olurken, İç Anadolu bölgesine ve özellikle Ankara'ya su sağlayan barajların bulunduğu Çamlıdere, Kızılcahamam havzaları çok az yağış aldı."