Gine'de dün darbe yapan askeri cunta (Ulusal Birlik ve Kalkınma Komitesi) Alpha Conde hükümetinin bakan ve diğer unsurlarına yurt dışına çıkış yasağı getirildiğini açıkladı.

Gine'de darbe: Hükümet üyelerine yurt dışı çıkış yasağı getirildi

Gine'de dün darbe yapan askeri cunta Ulusal Birlik ve Kalkınma Komitesi (CNRD), Alpha Conde hükümetinin bakan ve diğer unsurlarına yurt dışına çıkış yasağı getirdi.

Yerel basında çıkan haberlere göre, darbenin arkasındaki isim Yarbay Mamady Doumbouya, Cumhurbaşkanlığı Sarayı Sekoutoureya'da kabine üyeleri ve devlet kurumlarının temsilcileriyle görüştü. Doumbouya, Gine'nin “sözde elitlerinden, adam kayırma ve adaletsizlikten çok çektiği” ifadelerini kullanarak, ülkenin uçuruma yuvarlanmaması için CNRD olarak “sorumluluk aldıklarını” söyledi.

Toplumun her kesiminin katılım sağlayacağı bir geçiş süreci hazırlayacaklarını savunan Doumbouya, hiçbir şekilde intikam, nefret gibi duyguların peşine düşülmeyeceği, cadı avı yapılmayacağının altını çizdi. Doumbouya, bakan ve kurum yetkililerinin geçiş süreci boyunca yurt dışına çıkamayacağını dile getirerek, ilgili kişilerden seyahat belgeleri ve makam araçlarını istedi.

HAVA SINIRLARI TEKRAR AÇILDI

Ticari ve ekonomik faaliyetlerin devam edeceğini vurgulayan Doumbouya, madencilik şirketlerinin de faaliyetlerini sürdüreceğini, maden bölgelerinde sokağa çıkma yasağı uygulanmayacağını ifade etti.

Doumbouya, yabancı yatırımları önemsediklerini ve hava sınırlarının da tekrar açıldığını belirtti.

ASKERİ DARBE

Gine'nin başkenti Konakri'de Cumhurbaşkanlığı Sarayı Sekoutoureya ve idari binaların bulunduğu Kaloum bölgesinde dün sabah silah sesleri duyulmuştu.

Olaydan birkaç saat sonra, Özel Kuvvetler Birliklerinin (GFS) başındaki Yarbay Doumbouya yönetime el koyduklarını açıklamıştı. Doumbouya, ülkedeki “kötü gidişat nedeniyle yönetime” el koyduklarını ve Ulusal Birlik ve Kalkınma Komitesini kurduklarını duyurmuştu.

Hükümetin, anayasanın, kamu kurumlarının feshedildiğini kaydeden Doumbouya, Cumhurbaşkanı Alpha Conde'nin güvenli bir yerde tutulduğunu dile getirmişti.

ÜÇÜNCÜ DÖNEM ADAYLIK TARTIŞMALARI

Ülkenin 1958'de bağımsızlığını kazanmasından bu yana ilk demokratik güç değişimiyle Aralık 2010'da 5 yıllığına seçilerek göreve gelen Conde, 2015'te yeniden Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmuştu.

Cumhurbaşkanının en fazla 2 dönem üst üste görev yapabildiği ülkede ikinci dönemi Aralık 2020'de sona eren Conde'nin üçüncü dönem de seçilebilmesine imkan sağlayacak anayasa değişikliği referandumu 22 Mart 2020'de yapılmıştı.

Ülkede, 83 yaşındaki Conde'nin 3'üncü dönem adaylığı en çok tartışılan gündem maddesi olmuştu.

AA