MHP’li Alanya Belediyesi’nin ihtiyaç sahibi yurttaşlar için kurulan giysi kumbarasından kıyafet toplama işini bir firmaya kiraladığı açığa çıktı. CHP’li Zavlak, “Giysilerin ranta dönüştürülmesi doğru değil” diye konuştu.

Giysi kumbarası kâr aracı olmuş!

Uğur ŞAHİN

Antalya Alanya Belediyesi’nin ‘giysi kumbarası’ işini, bir firmaya ihale ettiği ortaya çıktı. MHP’li Adem Murat Yücel yönetimindeki belediye, kıyafetlerin 'giysi kumbarası’ adı altında toplatılması için ihaleye çıktı. Kullanılmış giysiler ile tekstil ürünlerinin dağıtılması, taşınması, sınıflandırılması ve geri kazandırılmasın işini kapsayan ihale, 27 Mayıs 2021’de ‘açık artırma usulü’yle gerçekleştirildi. Süresi üç yıl olarak belirlenen işi, 580 bin TL karşılığında ‘AJ International Group’ isimli şirket aldı. İhalenin ardından kent genelinde 276 giysi kumbarası kurulurken Alanya Belediye Meclisi’nin son toplantısında konu gündeme getirildi.

Alanya Belediye Meclisi’nde konuşan CHP’li Nazmi Zavlak, denetim komisyonu raporuna şerh düştüğünü belirterek, “Çoğu insan ihtiyaç sahibine gittiğini düşünerek kumbaraya giysi atıyor ama giysiler toplandıktan sonra Mersin’e gönderiliyor. Burada da tekstilde hammadde olarak kullanılıyor. Bu masum bir geri dönüşüm olayı değil” dedi. Başkan Yücel ise “Belediyenin cebinden para çıkmıyor. Hem ihtiyaç sahiplerine gönderiyoruz hem de milli ekonomiye katkı sağlıyoruz” diye konuştu.

giysi-kumbarasi-kar-araci-olmus-1000733-1.
Fotoğraf: Nazmi ZAVLAK CHP’li Alanya Meclis üyesi

BirGün’e konuşan CHP’li Meclis üyesi Zavlak’a göre, giysi kumbaralarında toplanan kıyafetlerin geri dönüşümde kullanılması ve ticari faaliyete konu edinilmesi kabul edilemez. Kıyafetlerin yüzde 20’sinin söz konusu şirket tarafından belediyeye verildiği, geri kalanının ise geri dönüşümde kullanıldığını öne süren Zavlak, şunları dile getirdi: “Kumbaradaki giysileri toplayan personel, şirket çalışanları. Alanya Belediyesi’ne aitmiş gibi belediye logolu olan araçlar da şirketin. Giysi kumbaralarına bağış yapan Alanya halkı, ihaleye tepkili.”

YANLIŞTAN VAZGEÇİN

CHP’li Meclis üyesi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Giysi kumbarasından toplanan kıyafetler bir depoya kaldırılıyor. Sezon geçişlerinde ya da ayda 2 tır dolacak şekilde ürünleri Mersin’e sevk ediyorlar ve burada hammadde olarak kullanılıyor. İnsanların yardımlaşma duygusuyla bağışladığı giysilerin ranta dönüştürülmesi vicdanen doğru değil. Alanya Belediyesi’nin bu yanlıştan vazgeçmesi ve insanların manevi duygularını ranta alet etmemesi gerekir. Halk adına bu konuyu Meclis gündemine taşıdım ancak tatmin edici, vicdanları rahatlatıcı bir yanıt alamadım. Böyle hassas bir konunun ranta alet edilmesi son derece üzücü.”

Öte yandan ‘AJ International Group’ isimli şirketin sosyal medyadan paylaştığı görüntülere göre, şirket sadece Alanya Belediyesi’yle çalışmıyor. Paylaşılan fotoğraflarda çok sayıda belediyeyle ‘geri dönüşüm işi’ kapsamında çalışıldığı görülüyor.