Sri Lanka’da Rajapaksa’nın yerine parlamentoda yapılan seçimle Başbakan Wickremesinghe’nin devlet başkanı seçilmesi tepkiye yol açtı. Protestolar devam edecek. Dr. Kumara ise ‘seçime’ en fazla IMF’nin sevindiğini söyledi.

Gizli ‘anlaşmalar’ halkı susturamaz

Umut SERDAROĞLU

Sri Lanka’da sular bir türlü durulmuyor. Protestolara daha fazla dayanamayıp, istifa ederek, ülkeden kaçan eski Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa’nın yerine parlamentoda yapılan ‘seçimle’ mevcut Başbakan Ranil Wickremesinghe’nin gelmesi tepkileri büyüttü. Sosyalist Eşitlik Partisi eğitim sekreteri Pubudu Jayagoda, yaptığı açıklamada parlamentonda bulunan 225 üyenin halkın iradesine karşı çıktığına dikkat çekti. Protestoların öncülerinden olan Üniversite Öğrencileri Federasyon Birliği ise Wickremesinghe’nin seçilmesini onaylamadıklarını bildirdi. Birlik, ilerleyen süreçte yeni devlet başkanın istifası için de eylemleri sürdüreceklerini belirtti. Emekli Kolombo Üniversitesi öğretim görevlisi, Sosyolog Dr. Kumudu Kusum Kumara, Wickremesinghe’nin devlet başkanı seçilmesini BirGün’e değerlendirdi.


PROTESTOLARA DEVAM

Seçimin ardından da protestoların yoğun şekilde devam ettiğini aktaran Dr. Kumara, şöyle dedi: “Galla Fce protesto kampındakiler protestoların yoğun olarak devam edeceğini söylüyor. Bunun sebebi Gotabaya Rajapaksa’nın yanı sıra atanarak başbakan seçilen Wickremesinghe’nin de istifasının en başta isteniyor olmasıydı. Wickremesinghe devlet başkanı seçilmesinin hemen ardından muhalefeti temsil eden milletvekilleri parlamento ile halk arasındaki geniş uçurumun bir kez daha ortaya çıktığını ifade etti. Aynı zamanda bu kadar protestoya rağmen Wickremesnghe’nin devlet başkanı olarak seçilmesinin arkasında gizli bir anlaşma olduğunu söylediler.”

ABD’NİN MÜDAHALESİ

En baştan beri Wickremesinghe’nin ülkeyi yönetmek için resmi bir yetkisi olmadığının konuşulduğuna dikkat çeken Kumara, sözlerini şöyle sürdürdü: “Wickremesnghe, 2020’de parlamento seçimlerini büyük bir hezimetle kaybettikten sonra yeterli sayıda toplam oyu kazanamamasına rağmen Meclis’e sokuldu. Parlamentoda partisini temsil eden tek milletvekiliydi. Buna rağmen Gotabaya, kardeşi Mahinda Rajapaksa başbakanlıktan istifa ettikten sonra koltuğu Wickremesinghe’ye devretti. Burada özellikle ABD’nin müdahalesi olduğunu dikkat çekiliyor.”

Dr. Kumudu Kusum Kumara - Emekli Kolombo Üniversitesi öğretim görevlisiDr. Kumudu Kusum Kumara - Emekli Kolombo Üniversitesi öğretim görevlisi


Aynı zamanda Wickremesinghe’nin devlet başkanı seçilmesinde Hindistan’ın da parmağı olduğuna dair spekülasyonlar olduğunu kaydeden Kumara, “Ancak bu söylemler çıkar çıkmaz Hindistan’dan yalanlama geldi. Spekülasyonların temelinde ise Çin tarafından yapılan açıklama vardı. Çin hükümeti, yeni devlet başkanlığı seçiminin açıklanmasının ardından Sri Lanka halkının ekonomik zorlukları aşmasında yardım edeceğini söylemişti” ifadelerini kullandı.

***

İlk tebrik IMF’den: Halk daha da zorlanacak

Wickremesinghe’nin devlet başkanı olarak seçilmesinin IMF tarafından büyük bir mutlulukla karşılandığını dile getiren Kumara, şunları dile getirdi:
“Bunun en büyük sebebi halkın, ülkenin egemenliğini daha da tehlikeye atacak ve halkın üstünde daha çok yük bindirecek IMF sözleşmesine karşı çıkmasına rağmen Wickremesinghe’nin IMF sözleşmesine en kısa sürede imzaların atılacağına dair söz vermiş olması.”

IMF sözleşmesinin imzalanması halinde Sri Lanka halkının daha da büyük sıkıntılar yaşayacağını aktaran Kumara, şunları kaydetti: “Zaten ağır yük altında olan, geçim sıkıntısı çeken Sri Lanka halkı, daha fazla kemer sıkmak zorunda kalacak. Ülkedeki tarım sisteminin yanlış yönetim nedeniyle çökmesi, yakıt, gübre ve temel gıda maddelerinin bulunamaması ve fiyat artışları nedeniyle ile halk zaten kıtlığın eşiğinde. Sri Lanka, IMF ile bir süre daha da ağır şartlarda yaşamaya mahkûm bırakılacak. Ancak asıl mesele imzalar atılmadan önce Wickremesinghe’nin istifa edip etmeyeceği. Kamuoyu protestolarının yeniden artması ile Gotabaya rejiminde gördüğümüz ve kendisinin de daha önce yaptığı baskı ile iktidarda tutunmaya çalışıp çalışamayacağını hep beraber göreceğiz.”

***

Halkın seçmediği devlet başkanı

Ekonomik ve siyasi krizin sürdüğü Sri Lanka’da önceki gün yapılan oylamada ülkenin yeni devlet başkanı seçilen Wickremesinghe için parlamentoda tören düzenlendi. 73 yaşındaki Wickremesinghe, Başyargıç Jayantha Jayasuriya huzurunda yemin ederek görevine başladı. Wickremesinghe, eski Devlet Başkanı Rajapaksa’nın görev süresinin sona ereceği Kasım 2024’e kadar ülkeyi yönetecek. Parlamentoda önceki gün yapılan oylamada Wickeremesinghe, iktidar partisi Sri Lanka Halk Cephesi (SLPP) milletvekillerinin çoğunluğunun desteğiyle rakibi Dullas Alahapperuma’yı 82’ye karşı 134 oyla geride bırakarak yeni devlet başkanı seçilmişti. Wickremesinghe, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile müzakerelere devam edebilmesi için siyasi istikrarı yeniden sağlamayı hedefliyor. Ülkede gıda, akaryakıt sıkıntısı ve günde 13 saate varan elektrik kesintileri yaşanıyor. Temel ihtiyaç maddelerine erişemeyen halk, krizden ülke yönetimini sorumlu tutuyor.