Galataport şantiyesinde çalışan Dev Yapı-İş’e üye 4 işçi, sendikalı oldukları için işten çıkarıldı. Şantiye önünde direniş başlatan işçiler, “Dinlenndiğimiz sırada gizlice çekilen fotoğraflarla işimize son verdiler” dedi.

Gizli fotoğrafla işsiz bırakıldık

Deniz GÜNGÖR

İstanbul Karaköy’de bulunan Galataport şantiyesinde Met Mühendislik A.Ş taşeronu ISIT-AŞ Fatih Memiş firmasına bağlı olan 4 işçi, Dev Yapı-İş Sendikası’na üye oldukları için işten çıkarıldı. Emekçilerin işten çıkarılmasına karşı şantiyenin önünde basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamayı çıkarılan işçilerden Dev Yapı-İş üyesi Veysel Çelik okudu. Çelik, işverenlerin, 1 Mayıs 2021 tarihi sonrası artmaya başlayan yıpratma ve yıldırmaya yönelik baskılardan sonuç alamadıklarını ve bu nedenle 29 Haziran 2021’de işçilerin iş akitlerini tek taraflı olarak sonlandırdıklarını duyurdu. Çelik yaptığı açıklamada “İşçileri hak-hukuk bilmeyen köleler olarak görmeye alışmış patronlara, köle olmadığımızı, haklarımızı söke söke alacağımızı belirtiyoruz” diye konuştu.

İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) kurallarına uymadıkları iddiasıyla işten çıkarıldıklarını aktaran Çelik şöyle devam etti: “Bize gösterilen gerekçe mola saatlerinde baretlerimizi çıkarmamız, çene bağı olmadığından düşen baretlerimiz için haftalar önce gizlice çekilen fotoğraflardır. 25 Haziran’da geçmişe dönük tarihlerle düzmece tutanakla düzenlenip çıkışımız verildi. İşten çıkarılmamızın İSG kurallarıyla alakası yoktur. Bunu şantiyede herkes bilmektedir.”

SENDİKALILARA MOBBİNG

Dev Yapı-İş Sendikası’na üye olduktan sonra şantiye içerisinde mobbing’e maruz bırakıldıklarını söyleyen Veysel Çelik, “Baskılar, mobbing uygulamaları, Dev Yapı İş Sendikası’na üye olmamızın ardından başlamıştır” dedi. Çelik Galataport patronlarının sendikalı işçileri ‘bela’ olarak gördüğünü anlattı.

BASKI UYGULANIYOR

İşçilerle beraber Galataport şantiyesi önünde direnişe geçen Dev Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut ise şunları aktardı: “Galataport şantiyesinde sendika düşmanlığı devam ediyor. Şantiye ve taşeron firma, arkadaşlarımıza sendikalı oldukları günden beri baskı uyguluyordu. Keyfi bir şekilde işten çıkarılan 4 arkadaşımızın işe geri dönmesini istiyoruz.”