Yedi yıl aradan sonra toplanacak Milli Eğitim Şûrası, Saray’daki açılışla başlayacak. “4-6 Yaş Kuran kurslarının zorunlu eğitimden sayılması” önerisinin tartışılacağı Şûra’ya eğitim sendikaları katılmayacak.

Gizli gündemli ‘eğitim’ şûrası

Mustafa BİLDİRCİN

Milli Eğitim Şûrası, yedi yıl aradan sonra bugün Ankara’da toplanacak. İçeriğin dar olması, temel sorunların gündeme alınmaması ve kapsayıcılığının bulunmaması gerekçeleriyle eleştirilen Şûra’nın açılışı Saray’da gerçekleştirilecek. 3 Aralık’ta sona ermesi planlanan Şûra kapsamındaki ihtisas komisyonlarının toplantıları ise beş yıldızlı otelde düzenlenecek.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın yalnızca bir temsilci istediği Eğitim Sen ve Eğitim İş sendikaları, Şûra’ya katılmayacak. Eğitim İş üyesi eğitimciler, Şûra’yı kapsayan 1-3 Aralık tarihleri arasında “Laik, bilimsel, kamusal eğitim istiyoruz” yazılı kokart takacak. Türkiye’nin tek veli örgütü Veli-Der ise “Halkın Eğitim Şûrası” kapsamında gerçekleştirdiği etkinliklerin sonuç metnini kamuoyu ile paylaştı.

YAKICI KONULAR GÜNDEM DIŞI

Açılışı Saray’da gerçekleştirilecek Şûra’da, “Ataması yapılmayan öğretmenler, Covid-19 kapsamında okullarda alınan önlemler, eğitimde fırsat eşitsizliği, eğitime erişim sorunları” gibi yakıcı konular gündeme alınmayacak.

Edinilen bilgiye göre, Şûra’nın komisyon toplantılarında gündeme alınacak bazı konular şöyle:

♦ Özel eğitim ve rehberlik hizmetlerinin iyileştirilmesi,

♦ Ders kitaplarının yanında yardımcı kaynaklar da verilmeli önerisi,

♦ "Mesleki ve teknik eğitimde ürün ve eser ortaya koyan öğretmenlere teşvik,

♦ Sözleşmeli öğretmenlik alımlarında mülakat.

KOMİSYONLARIN GİZLİ GÜNDEMİ

İddiaya göre Şûra’da, gerici vakıf ve dernekler ile Diyanet İşleri Başkanlığı’nın gündeme taşıyacağı gizli gündemler de olacak. Diyanet’in ve iktidara yakınlığıyla bilinen Eğitim Bir Sen’in, “4-6 yaş Kuran Kursları zorunlu eğitimden sayılsın” önerisi de komisyonlarda tartışılacak. Hafızlık eğitimi veren okulların sayısının artırılması, imam hatip okullarının akademik başarısı için kaynak ayrılması ve her okulda mescid bulundurulması önerisi de iddiaya göre Şûra’da tartışılacak konular arasında yer alacak.

UMUT VERİCİ BİR TARAFI YOK

BirGün’e, Şûra’ya yönelik değerlendirmelerde bulunan Eğitim İş Genel Başkanı Kadem Özbay, şunları söyledi:

gizli-gundemli-egitim-surasi-950018-1.
Kadem Özbay - Eğitim İş
Genel Başkanı



“Yıllar sonra toplanan Milli Eğitim Şûrası'nın düzenlendiği yerden, belirlenen tartışma başlıklarına kadar umut verici tek bir tarafı yoktur. Böyle bir organizasyonu kaldıracak kadar büyük öğretmenevleri, MEB'in devasa toplantı salonları yokmuşçasına, tek adam rejimine yakışır biçimde Saray'da toplanacak olan Şûra, belirlenen içeriği açısından da gerçekçi olmayacağını belli etmiştir. Diyanet'in varlığını artırmak istediği okul öncesi eğitime eğileceği belirtilen Şûra, eğitimin de eğitim emekçisinin de temel sorunlarını görmezden geleceğini, Saray'da göstermelik bir fikir alışverişiyle ilerleyeceğini malum etmiştir. Buradan yola çıkarak çözüm reçetimizi anlatmak için Saray kapısında beklemek yerine çalışma alanlarımızı kullanacağız.”

İKTİDARIN İHTİYAÇLARINI KARŞILAYACAK

Eğitimci Özgür Bozdoğan ise hazırlanma şekli ve gündemlerin belirlenmesi itibarıyla 20’nci Milli Eğitim Şûrası’nın, önceki şûralardan farklı olmayacağını belirtti. Bozdoğan, Şûra’nın, “Eğitim alanının sorunlarını çözmek, eğitim ve öğrencilerin üstün yararı için kararlar alınmasını sağlamaya hizmet etmek” gibi amaçları olmadığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

gizli-gundemli-egitim-surasi-950019-1.
Özgür Bozdoğan - Eğitimci



“Şûra’da özellikle okul öncesi din eğitiminin zorunlu eğitim kapsamına alınması ve öğretmenlik meslek kanununda meşruiyet kazandırılmasının hedeflendiği açıktır. Bu anlamı ile de Şûra, eğitimcilerin ve öğrencilerin gereksinimlerinden ziyade siyasi iktidarın ihtiyaçlarını karşılamayı hedeflemektedir. Salgın da eğitim alanında yaşanan sorunları dahi gündemine almayan Şûra’nın olumlu sonuçlar üretme olasılığı yoktu.”

***

Kararlar meşru olmayacak

Veli-Der geçen günlerde düzenlediği Halkın Eğitim Şûrası’nın sonuçlarını paylaştı. “Halkın Eğitim Şûrası Sonuç” isimli metninde şunlar kaydedildi:
“Şûra’nın gündemlerinin, var olan güncel eğitim sorunlarını tartışmak ve çözüm üretmek hedefinden ziyade siyasi iktidarın beklentileri ve hedefleri ile uyumlu şekilde belirlenmiş olması, Şûra’nın üreteceği sonuçlar açısından meşruiyetini baştan yitirmesine neden olmaktadır. Ne yapılırsa yapılsın 20’nci Eğitim Şûrası yapılması amaçlanan adımlara meşruiyet kazandıramayacak. Eğitimin gerçek sorunlarına, biz velilere, çocuklarımıza, eğitim ve bilim emekçilerine rağmen gerçekleştirilecek bir Şûra ve alınan kararlar, toplum tarafından kabul görmeyecek ve meşru olmayacaktır.”