Güzelbahçe’de doğal sit ve tarım alanına yapılması planlanan go-kart pisti için, şirketin araçları Çevre Şehircilik Bakanlığı’ndan aldıkları izinle asfalt dökmek için bölgeye geldi. Bölge halkı ise mücadele ederek şirketin araçlarına geçit vermedi.

‘Go-kart’ pisti için asfalt dökülmesine bölge halkı engel oldu

BERKAY SAĞOL

İzmir’in Güzelbahçe ilçesindeki değerli tarım arazileri ve doğal sit alanı üzerinde yapılmak istenen go-kart (karting) pisti için hazırlanan imar planı değişikliği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanmış, plana göre pist, doğal sit ve tarım alanı olarak görülen 49 bin 230 metrekarelik bölgede yapılacak.

Şirketin araçları bu sabah Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan aldıkları izinle alana asfalt dökmek için geldiği bildirildi. Bölge halkı ise şirketin bu tutumuna karşı mücadele ederek makinelerin asfalt dökmesine izin vermedi. Asfalt dökme çalışmalarına karşı bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Bölge halkına destek veren Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce ve Ege Çevre ve Kültür Platformu Eş Sözcüsü Berna Babaoğlu Ulutaş da açıklamaya katıldı.

TARIM VE SİT ALANI YOK EDİLMEK İSTENİYOR

Yapılan basın açıklamasını Güzelbahçe Çevre Derneği (GÜLDER) Başkanı Tuğrul Şahbaz okudu. Bu işlemlerin durdurulması ve iptal edilmesi için mücadelelerinin süreceğini vurgulayan Şahbaz, “İzmir’in sakin ve güzel ilçesi Güzelbahçe’nin Yelki mahallesinde uzmanlar tarafından kadim tarım arazisi olarak değerlendirilen ve halen yılın her mevsimi farklı bitki türleriyle tarım yapılan, keçi ve koyun sürülerinin otladığı, doğal yaşamın, sincapların, domuzların, tilkilerin, çeşit çeşit kuşun yaşadığı, yüz yaşını geçmiş zeytin ağaçlarının bulunduğu bir alanın ortasına; ayrıca okulların, huzurevlerinin ve evlerimizin 200 metre gibi yakın bir mesafesine yeni bir go-kart yarış pisti yapılmak isteniyor. Söz konusu alana çok yakın bir mesafede Çeşme otoban kenarında bu amaçla kullanılabilecek mevcut bir alan olmasına rağmen, Yelki’deki doğal tarım ve sit alanı asfalt atılarak yok edilmek isteniyor” dedi.

go-kart-pisti-icin-asfalt-dokulmesine-bolge-halki-engel-oldu-765662-1.

Şahbaz açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Girişimci tüm itirazlarımıza rağmen ve açtığımız yürütmeyi durdurma davalarının sonuçlarını beklemeden her nasılsa Çevre ve Şehircilik Bakanlığından izin aldığını belirterek bu güzelim doğanın asfalt, egzoz gazı, gürültü ve trafik yoğunluğuyla katledilmesine son hızla devam etmek istiyor. Spora ve eğitime karşı değiliz ancak bu bölge, kesinlikle önce çocuklar için eğitim amaçlı dedikleri sonra da uluslararası yarış organizasyonlarını yapacaklarını ileri sürdükleri bu spor dalına uygun değildir. Açılan davalarda istenen bilirkişi raporları henüz sonuçlanmadan yapacağı her türlü işlem cinayettir. Geri dönüşsüz zararlara neden olacaktır.”

Şirkete ait asfalt araçlarının ise alandan ayrılmadığı öğrenildi.