İzmir’de tarım arazileri ve doğal sit alanı üzerinde yapılmak istenen go-kart pisti için yürütmeyi durdurma kararı verildi.

Go-kart pistine durdurma kararı

Berkay SAĞOL

İzmir’in Güzelbahçe ilçesindeki değerli tarım arazileri ve doğal sit alanı üzerinde yapılmak istenen go-kart pistine karşı direnenler hukuki mücadelede önemli bir kazanım elde etti. Uzun süredir bölgede çadır nöbeti tutan ve iş makinelerini alana sokmayan yaşam savunucularının açtığı dava sonucu yürütmeyi durdurma kararı verildi.

Yaşam alanlarına sahip çıkan bölge halkı, projenin iptali ve yürütmenin durdurulması için dava açmıştı. Mahkeme bilirkişi heyetinin inceleme yapmasına karar verdi.

İncelemeler sonucunda hazırlana raporu göz önünde bulunduran İzmir 5. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Verilen kararda, “Dava konusu parsellerin bir bölümünün ve çevresinin tarımsal alan bütünlüğü bağlamında 5403 sayılı Yasa kapsamında dikili tarım arazisi kapsamında olduğu, dava konusu parsellerde yaşlı zeytin ağaçları bulunduğu, alanın yakın çevresinde de yer yer zeytinlikler olduğu, söz konusu go-kart eğitim pisti şeklinde bir kullanımın tarımsal alan bütünlüğünün ve zeytinlik alanların bozulmasına sebep olacağı anlaşıldı”

Ayrıca kararda 1/25.000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı ile 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı ile öngörülen tarım alanı kararlarına uygun olmadığı ifade edildi.