Göbeklitepe'de bulunan dikili taşın bir kopyası, BM binasının bahçesinde sergilenecek. Açılış, Genel Merkez binasının bahçesinde yapılacak.

Göbeklitepe'deki 5,5 metrelik dikilitaşın kopyası BM'de sergilenecek

Dünyanın en eski kült yapılar topluluğu olarak bilinen Göbeklitepe'de yer alan 5,5 metrelik dikilitaşın kopyasının Birleşmiş Milletler (BM) Genel Merkezi'nin bahçesinde sergileneceği duyuruldu. Göbeklitepe 2018 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine girmişti.

AÇILIŞA ERDOĞAN DA KATILACAK

Gazete Duvar'ın haberine göre; AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, 'P18 Dikilitaşı'nın küçültülmüş bir kopyasının, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla BM binasının bahçesinde kalıcı olarak sergilenmeye başlanacağını' duyurdu. Şanlıurfa'da bulunan yapılar, yaklaşık 12 bin yıllık geçmişi ve inanç merkezi olarak kullanılışı nedeniyle uygarlık tarihi için büyük öneme sahip. Geçtiğimiz aylarda Kültür ve Turizm Bakanlığının açıklamasına göre, Göbeklitepe'nin 'D yapısı' olarak bilinen alanındaki 'P18' numaralı taşın sert kireç taşından yapılacak kopyasının, New York'ta bulunan BM Genel Merkezi'nde sergileneceği söylenmişti.

BM'DE SERGİLENECEK İKİNCİ ANADOLU ESERİ

BM’ye resmi sanat hediyesi olarak sunulacak kopya, Genel Merkez'de sergilenen ikinci Anadolu eseri olacak. Daha önce 1970'te İstanbul Arkeoloji Müzeleri'nde bulunan ve Hititler ile Mısırlar arasında yaşanan Kadeş Savaşı sonrasında imzalanan Kadeş Barış Anlaşması metninin bir bakır kopyası dönemin BM Genel Sekreteri U Thant'a hediye edilmişti.

Göbeklitepe'den bir eserin sergilenmesi içinse Dışişleri Bakanlığının 2019 yılında ön temaslarda bulunduğu belirtiliyor.