Göç İdaresi çalışanları ‘göç’e zorlandı

Hüseyin Şimşek

Antep Nizip’te bulunan barınma merkezinde görevli beş personel, sebep gösterilmeden 800 kilometre uzaklıktaki Iğdır’a ‘tayin’ edildi. Göç İdaresi Müdürlüğü, personelin üç iş günü içerisinde Iğdır’da olmalarını ve göreve başlamalarını istedi. Eşinin hamile olduğunu ifade eden bir personel, bu atamaya karşı çıktı. Bu personel ile ailesinin Antep’te ikamet etmesini gerekçe gösteren dört personel, Iğdır’a gitmedi.

Göç İdaresi Müdürlüğü ise beş personelin iş akdini feshetti.


Sürgüne karşı çıktığı için kovulan beş yurttaş, karara itiraz etti. Iğdır’a sürülmelerinin kabul edilemeyeceğini kaydeden mağdurlar, işe iadelerini talep etti. Antep 3 ve 4’üncü İş Mahkemeleri’nde gerçekleştirilen yargılamalarda, beş yurttaşın Nizip’ten Iğdır’a gerçekleştirilen atamalarının “hayatın olağan akışına aykırı” olduğu karara bağlandı.

Davada tanık olarak ifade veren bir güvenlik personeli, “Davacı, Antep’te çalışıyordu, Iğdır’a görevlendirilmesi çıktı. Davacı, eşi yeni doğum yaptığı için ve ailevi sorunları sebebiyle bu görevlendirilmelerin iptali konusunda, Göç İdaresi Genel Müdürü’yle bir kaç kez görüşmek için geldi. Davacıyı bu sürede oyaladılar” dedi.
Yapılan yargılamalar sonucunda mağdurların işe iadelerine karar verildi.

TEKRAR İŞSİZ KALDILAR

Bu kararın ardından aileleriyle birlikte işe dönüş haberini bekleyen mağdurlar, Antep Valiliği Göç İdaresi Müdürlüğü’nün yaptığı bildirimle tekrar işsiz kaldı. Göç İdaresi Müdürlüğü, yargı kararını uygulamadı ve tazminatlarını ödeyerek personelin işlerine son verdi.