FAO, Gıda ve Tarımın Durumu 2018 raporuna göre göç bir gereklilik değil, seçim olmalı. Göç, tarım ve kırsal kalkınma politikaları, güvenli, muntazam ve düzenli göçü sağlayabilmek adına uyumlu olmalı

Göç tercih olmalı

İtalya’nın başkenti Roma’daki BM tarım örgütü FAO Genel Merkezi’nde “Gıda ve Tarımın Durumu 2018” başlıklı rapor açıklandı.

Rapor açıklanmadan önce bir konuşma yapan FAO Genel Direktörü Jose Graziano da Silva, “Göçle bağlantılı zorluklar ve bedelleri görmezden gelemeyiz. Göçün bir gereklilik değil seçim haline getirilmesi ve pozitif etkileri maksimum seviyeye çıkarılırken, negatif yönlerini ise en aza indirmeye çalışılması amaçlanmalı” dedi. FAO Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölümü Direktör Yardımcısı Kostas Stamoulis, da Silva’nın konuşmasının ardından raporun sunumunu yaptı. Raporda, “Göç bir gereklilik değil, seçim olmalı. Göç, tarım ve kırsal kalkınma politikaları, güvenli, muntazam ve düzenli göçü sağlayabilmek adına uyumlu olmalı” ifadesine yer verildi. Toplulukların krizlere daha iyi direnç gösterebilmesi ve yerini değiştirmek zorunda kalmaması için barış ve dirençliliğin inşası noktasında çaba gösterilmesi çağrısında bulunulan raporda, uluslararası göçün yanı sıra iç göçün de çok büyük bir mesele olduğuna işaret edildi.

Raporda, “Gelişmekte olan ülkelerde 1 milyardan fazla insan, ülke içinde hareket etti, bunun yüzde 80’i de kırsal bölgelerdeki hareketlilikleri kapsıyor. Gelişmekte olan ülkeler arasındaki göç ise gelişmekte olandan gelişmiş ülkeye yönelik hareketlilikten biraz daha fazla durumda. Düşük gelirli ülkelerdeki ülke içi göçmenler de uluslararası olarak göç etmek noktasında yerinden hareket etmemiş insanlara kıyasla 5 kat daha eğilimli oluyor” değerlendirmesinde bulunuldu. Raporda, “Şehir merkezlerindeki daha iyi şartların kırsal bölgede yaşayan insanları cezbettiği yerlerde kırsal eğitim, sağlık ve iletişime yapılacak yatırımlar büyük şehirlere göçü azaltabilir.” bilgilerine yer verildi.

***

Tüketimde adaletsizlik var

TÜRK Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Başkanı Emin Koramaz yaptığı yazılı açıklamada gıda sisteminde adaletsizliğe dikkat çekti.

Başkan Emin Koramaz, “Dünyada yaşanan açlığın ve yetersiz beslenmenin nedeni üretim yetmezliği değil, üretim ve tüketimin adaletli bir şekilde sağlanamamasıdır. Bu durumun sorumlusu ise tarım ve gıda üretiminde tekelleşmedir. Günümüzde küresel sermaye tarımsal üretimin tüm aşamalarında; yani tohum üretiminden, zirai mücadeleye, gıda üretiminden bu gıdaların tüketimine kadar tüm süreçleri kontrol etmek istemektedir. Bugün itibariyle, hemen her alanda olduğu gibi gıda alanında da sayısı onu geçmeyen çok uluslu şirketler dünya piyasasına hâkim durumdadır” ifadelerini kullandı.

TÜRK Mühendis ve Mimar Odaları Birliği İzmir İl Koordinasyon Kurulu’nca ‘16 Ekim Dünya Gıda Günü’ dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında ise Türkiye’de yaşayanların yüzde 22’sinin yeterli gıdaya ulaşamadığı, yüzde 9’unun ise açlık sınırında olduğu belirtildi.

‘Gıda ve Tarımda Dışa Bağımlılık’ ana temalı toplantıya Kimya Mühendisleri Odası Ege Bölge Başkanı Saadet Çağlın, Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Ferdan Çiftçi, Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak ile TMMOB İzmir İl Koordinasyon Dönem Sekreteri Melih Yalçın katıldı.

Basın toplantısında konuşan TÜRK Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Ege Bölge Başkanı Çağlın, şunları söyledi:
“Bugün hemen her alanda olduğu gibi gıda alanında da sayısı 10’u geçmeyen çok uluslu şirketler dünya piyasasına hakim durumda. Ülkemiz açısından yakın gelecekte yaşanacak en önemli sorun alanı da krizin, tarım ve gıda üretimine yapacağı olumsuz etki olacak.”