Göcek halkı, sahilini geri aldı

Muğla'nın Fethiye ilçesine bağlı Göcek Mahallesi’nin İskele mevkiinde, Göcek Limanı’nın Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı MUÇEV tarafından yat limanı yapılması amacıyla devralınmasına karşı Göcek Halk Meclisi’nin açtığı davada karar verildi. Projenin mahkeme kararıyla iptal edildiğini belirten Avukat Bora Sarıca, “Kararın derhâl uygulanmasını, bugüne kadar yapılan tüm hukuksuz, haksız işlemlerin ve eylemlerin sona erdirilmesi talep ediyoruz. Yatlar arasından deniz değil, mavi sular arasından yatları görmek istiyoruz” dedi.

İMAR PLANLARI İPTAL

Muğla 3. İdare Mahkemesi’nin verdiği iptal kararının ardından Göcek Halk Meclisi üyeleri Göcek Belediye Çay Bahçesi önünde bir araya geldi. Sürece ilişkin bilgi veren ve MUÇEV’in sahili terk örgülerle kapatarak halkın denize ulaşımını engellediğini hatırlatan Avukat Sarıca, “Mahkeme, Göcek kıyı alanının, Göcek halkı, sahilini geri aldı kamunun erişimine kapatılmasının; Kıyı Kanunu ve Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelik hükümlerine aykırı olması hususlarını dikkate alarak planın; şehircilik ilkelerine, planlama tekniklerine, planlama esasları ve kamu yararına uygun olmadığı kanaatiyle dava konusu imar plan değişikliği iptal etmiştir” diye konuştu.

Sarıca, mahkemenin imar planına yönelik iptal kararının gerekçelerine ilişkin özetle şu ifadeleri kullandı:

•Bölgede su kirlilik oranını daha da arttıracak.

•Ekolojik yapının korunmasının ve sürdürülebilir kullanımını zedeleyecek.

•Tekne trafiğinin yol açtığı kirlilik artacak ve etkileri de ekosistemi tahrip edecek.

•Plan değişiklik kararı mevzuat, şehircilik ilkelerine, planlama tekniklerine, planlama esasları ve kamu yararına uygun değil.

MÜCADELE SÜRECEK

Kararın sevindirici olduğunu ancak mücadelenin süreceğini belirten Sarıca şu ifadeleri kullandı: Kararın derhal uygulanmasını, bugüne kadar yapılan tüm hukuksuz eylemlerin sona erdirilmesi talep ediyoruz. Bu yönde mahkeme kararının takipçisi olacağız.”