Almanya’nın Halle kentinde, göçmenlerin yaşandığı 2 binaya uygulanan karantina sona erdi. Göçmenlerin yaşadığı binalarda yaşanan vakaların iyileştiği bildirildi

Göçmen ailelerin oturduğu iki binaya uygulanan karantina sona erdi

BirGün Halle/Saale

Almanya’da üç kardeşin eşleri ve çocuklarından oluşan aileye uygulanan karantina sona erdi. Almanya’nın Halle kentinde bir apartman katında bulunan üç dairenin ara duvarlarının ortadan kaldırılmasıyla oluşan dairede 20 kişi bir arada yaşamakta. Bir süre önce aile fertlerinden birinde koronavirüs belirtileri baş göstermesi nedeniyle tüm aileye test yapılmıştı. Test sonucunda aileden 6 kişide virüs bulgusuna rastlanması neticesinde ailenin bulunduğu bina karantina altına alınmıştı.

Vürüs bulgusuna rastlanan kişilerin üçü yetişkin iken diğer üçü henüz çocuk yaşta. Virüsten dolayı hastalanan ve hastalığı nispeden ağır seyreden yetişkinlerden birisi bir süreliğine odasını ayırmış diğer aile fertleri birlikte yaşamayı sürdürmüşler.

Her iki güne bir doktor kontrolünden geçirilen aile bireylerine herhangi bir ilaç uygulamasına gidilmemiş. Her an ulaşabilecekleri sağlık görevlililerinin telefonu bırakılan aile üyelerine ağrıları olması durumunda sadece ağrı kesici almaları önerilmiş.

BİR VAKA ASTIM HASTASI

Karantina uygulanan aynı sokaktaki ikinci binada da göçmenler oturmakta.

Farklı ailelerin oturduğu 5 dairenin olduğu binada dairelerin kapıları neredeyse hiç kapanmıyor. Herkes birbirinin evine teklifsiz girip çıkıyor. Çocuklar birlikte büyütülüyorlar. Astım hastası da olan Aynur Özel rahatsızlık hissedince ev doktoruna gidiyor. Yapılan testin sonucu pozitif çıkınca tüm bina teste tabii tutuluyor ve binada bulunan 5 kişide koronavirüs tespit ediliyor. Tüm bina karantinaya alınıyor.

Astım hastası olan Aynur Özel’e hastaneye götürülmesi teklif ediliyor. Ancak Aynur Özel teklifi kabul etmeyince nefes sorunu çekmesi durumunda kullanması için buhar solumasını sağlayacak bir araç (Inhaliergerät)veriliyor. Diğer hastalara herhangi bir ilaç verilmiyor.

Her iki günde bir düzenli doktor kontrolünden geçirildiklerini ifade eden aile sakinlerinin iyileşmeleri sonrasında, karantinaya önceki gün son verildi.

gocmen-ailelerin-oturdugu-iki-binaya-uygulanan-karantina-sona-erdi-714961-1.
Araba içinde test için yaşanan araç kuyruğu- Fotoğraf: Erdal Aykaç

ARABA İÇİNDE TEST

Halle Belediye Başkanı Dr. Bernd Wiegandkorona virüs tanısı konan 245 hastanın 75’nin iyileşmiş olduğunu açıkladı. Hastahanede tedavi gören 48 kişinin sadece 8’inin Halle’de ikamet ettiğini bazılarının İtalya’dan gelen hastalar olduğunu açıkladı.

Dr. Wiegand tereddüt taşıyan herkesin rahatlıkla test yaptırabileceklerini bu işlemlerin yapılması için iki merkez oluşturulduğunu açıkladı. Test merkezleri hafta sonları dahil olamak üzere hizmet veriyor. Test sonuçları telefonla da bildirilebiliyor. Testlerin ücretsiz olarak yapıldığı bu merkezler sadece ikametgahları Halle’de olan kişilere hizmet veriyor. Arabalarıyla test merkezlerine gidenlere testler arabalarının içinde uygulanıyor.

Almanya’nın bir çok yerinde oluşturulan benzeri merkezlerin giderek daha da yaygınlaşması bekleniyor.