Göçmen kamplarında durum kötüleşiyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yunanistan’daki göçmen kamplarında insan hakları ihlalleri içeren koşullar mevcut. Almanya İçişleri Bakanlığı’nca hazırlanan bir raporda, ülkedeki göçmen kamplarının çok kötü durumda olduğu belirtildi. Kampları ziyaret eden İçişleri Bakanlığı’ndan bir heyetin Federal Meclis İçişleri Komisyonu’na sunduğu raporda, durum “felaket” olarak nitelendirildi.

Raporda, özellikle Sisam adasında 650 kişi için hazırlanan kampta 6 binden fazla kişinin kaldığı ve bu durumun Avrupa standartlarıyla kesinlikle bağdaşmadığı kaydedildi. Kamplara reşit olmayan çocukların yerleştirildiği, hijyen kurallarının hiçe sayıldığı, hatta tuvalet kapılarının dahi olmadığı belirtilen raporda, 243 çocuğun sağlık durumlarının kötü olduğu bilgisine yer verildi.

HÜKÜMET REDDEDİYOR

Yunanistan hükümeti bir süredir göçmenlere dönük tutumu nedeniyle eleştiriliyor. Yunanistan sınırında askerlerin açtığı ateş sonucu iki göçmenin hayatını kaybettiği yönündeki iddia ise halen araştırılıyor. Forensic Architecture tarafından ortaya atılan iddiaya göre, mart ayında biri Suriyeli diğeri Pakistanlı iki göçmen sınırı geçmek isterken polislerce ateş açılarak öldürüldü. Avrupa Komisyonu, iddiayı araştırdıklarını duyururken Atina yönetimi, raporun baştan sona ‘aldatmaca’ olduğunu ileri sürerek söz konusu iddiayı yalanlamıştı.