El Salvador, Honduras, Haiti gibi Amerika’nın yoksul bırakılan ülkelerinden binlerce kişi ABD’ye ulaşmak için yola çıktı. Göçmenler Guatemala sınırında bekletiliyor

Göçmenler çıkmaz yolda

ABD'nin Orta ve Güney Amerika halklarına dayattığı piyasa şartları eşitsiz koşulları yaratmaya devam ederken El Salvador, Honduras ve Haiti'den yola çıkan binlerce yurttaş yeniden göç yollarına döküldü.

Guatemala ve Meksika üzerinden ABD'ye ulaşmaya çalışan binlerce göçmenin Guatemala'nın Agua Caliente sınır kapısında bekletildiği ortaya çıktı. Guatemalalı yetkililer, sınırı geçmeye çalışan göçmenlerin işlem yaptırmadığı için problemlerin yaşandığını, daha büyük göç gruplarının önümüzdeki günlerde sınıra gelmesini beklediklerini açıkladı.

ABD ÇÖZÜM SUNMUYOR

Meksika sınırında göçmenlere karşı örülen duvara Pentagon'un milyarlık fonlar akıttığı, Teksas Valisi Greg Abbott'un “Eyalete göçmen alımını durdurduk” dediği bugünlerde ABD'nin sert bir göçmen politikası yürütmeye devam edeceği anlaşılıyor. Guatemala sınırına dayanan binlerce göçmenin akıbeti belirsizliğini korurken Meksika sınırında alıkonulan, ağır şartlarda çalışmaya mecbur bırakılan sayısız göçmenin yaşamı da halen güvence altında bulunmuyor.ABD ve Meksika hükümetleri arasında varılan “Meksika'da Kal” mutabakatı kapsamında, Meksika üzerinden ABD'ye göç başvurusunda bulunan üçüncü ülke vatandaşlarının başvuru işlemleri sonuçlanana kadar sınır kenti Tijuana'da ikamet etmesi gerekiyor.

Trump yönetiminin 20 binden fazla göçmeni iltica başvuruları sonuçlanana kadar Meksika'ya gönderdiği ortaya çıkmıştı. Trump yönetimi, ülkeye giren göçmen ailelerin yasal gözaltı süresini 20 gün ile sınırlı tutan “Flores Uzlaşması” olarak bilinen mahkeme kararına da karşı çıkmıştı.

ZORLA GÖNDERİLDİLER

Washington Post, Honduras ve El Salvador’dan ABD’ye sığınmak isteyen göçmenlerin zorla uçaklara bindirilerek Guatemala’ya gönderildiğini duyurmuştu.

‘ABD’YE ÖDÜN VERMEK BİZİ HİÇBİR YERE GÖTÜRMEZ’

Küba, ABD’nin yaptırımları kaldırma aldatmacasına itibar etmediklerini bir kez daha ilan etti. Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel, ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin, “Küba hükümetinin vereceği bazı ödünler karşılığında yaptırımları kaldıracağı” yönünde bir düşüncesinin olmadığını bildiklerini söyledi. Diaz-Canel, “ABD’ye verilecek ödünler, bizi hiçbir yere götürmez. Dayanışma içinde olduğumuz ülkelere desteğin sona ermesi durumunda da Küba’ya kapıların açılacağı tamamen bir yalan” dedi.

SAĞCI HÜKÜMET BOLİVARCILARLA İLİŞKİYİ ASKIYA ALDI

Guatemala’da sağcı hükümet Venezuela ile diplomatik ilişkileri askıya aldığını açıkladı. ABD’yle yakın ilişkiler içerisinde bulunduğu bilinen Devlet Başkanı Alejandro Giammattei, ülkesinin Caracas ile siyasi ilişkilerini keseceğini Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido’yu desteklediğini söyledi. Giammattei, Guatemala’nın Karakas’taki diplomatik misyonunun tamamen kapatıldığını açıkladı.