Melbourne’deki gözaltı merkezinde aşırı kalabalık koşullarda kalan göçmenler Covid-19 vakasının görülmesiyle can güvenliğinden endişe ediyor.

Göçmenler  güvende değil

ZOE OSBORNE

Avustralya'nın Melbourne kentinde bir göçmen gözaltı merkezinde aşırı kalabalık koşullarda tutulan göçmenler, tesiste Covid-19 vakasının da görülmesiyle can sağlığı ve güvenlikleri için giderek endişe ediyor.

Ülkenin en büyük ikinci kenti Melbourne, son derece bulaşıcı Delta varyantının neden olduğu bir koronavirüs salgınının ortasında altıncı kez kısıtlama kararlarını uyguluyor. Victoria eyaleti dün 450 yeni vaka bildirdi. Cuma günü bildirilen 334 vakanın en az 299'u Melbourne ve yakınlarındaki bölgelerde görüldü. Ülkenin gümrük ve sınır koruma kurumu olan Avustralya Sınır Gücü (ABF) Melbourne Göçmenlik Transit Konaklama'nın (MITA) Broadmeadows yerleşkesinde iki güvenlik görevlisinin Covid-19'a yakalandığını doğruladı ancak tutuklularla temasları olmadığını ileri sürdü. ABF tesisteki göçmenlere maske ve dezenfektan sağlarken yaygın bir Covid-19 testi yapılmadığını da belirtti.

TEST YAPILMIYOR

Ancak bu tesiste kalan göçmenler, sağlık ve güvenlikleri için korkularını dile getirdi, birkaç farklı alana bölünmüş olan tesisteki bazı odalarda beş kişi birlikte yaşadıklarını anlattı. İsmini açıklamak istemeyen bir göçmen, “Semptom göstermedikçe bize Covid-19 testi yapılmıyor. Bu, birçok insan hastalanana kadar virüsün yayılıp yayılmadığını bilmeyecekleri anlamına geliyor" dedi. Gözaltı tesisine personel sağlayan özel firma ise bu konuya ilişkin sorular yöneltildiğinde ABF'yi adres gösteriyor. Göçmenlerin ve personelin sağlık ve güvenliğinin bir öncelik olduğunu söyleyen ABF, pandemi başladığından beri eyalet sağlık departmanıyla sıkı Covid-19 koruma önlemleri üzerinde çalıştığını savundu. ABF “Göçmen gözaltı merkezlerinde enfeksiyon önleme önlemlerinin gevşek veya asgari düzeyde olduğu doğru değil. Bugüne kadar göçmen gözaltı merkezinde hiçbir tutuklunun Covid-19 testi pozitif çıkmadı" dedi. Avustralya İnsan Hakları Komisyonu (AHRC) ise ülkedeki göçmen gözaltı merkezlerinde tutulan bin 492 kişi için Covid-19'un "ciddi bir tehdit" olduğunu kaydetti. AHRC haziran ayında yayımladığı raporda, hükümetin güvenlik riski taşıyan göçmen gözaltı merkezleri yerine toplum temelli alternatiflere yönelmesi gerektiği ifade edildi. Ayrıca aşırı kalabalık gözaltı merkezlerinde fiziksel mesafenin giderek azaldığı ve bu nedenle göçmenlerin Covid-19'a karşı daha savunmasız hale geldiği de belirtilen raporda tesisteki çoğu göçmenin sağlık sorunları olduğu vurgulandı. Yaklaşık 239 kişinin tutulduğu MITA'da göçmenlerin yalnızca yarısının ilk doz aşı olduğu da aktarılan arasında yer aldı.

'SERBEST BIRAKIN'

Avustralya'da göçmenlere destek kuruluşu Sığınmacı Kaynak Merkezi (ASRC) yöneticisi Sadaf Ismail, MITA tesisinde sosyal mesafenin imkansız olması nedeniyle sığınmacıların derhal serbest bırakılması gerektiğini söyleyerek "Tutuklular birbirlerine bu kadar yakın mesafedeyken izolasyonu sağlamaları nasıl mümkün olabilir" diye sordu. Mülteci Eylem Koalisyonu (RAC) Sözcüsü Ian Rintoul ise gardiyanların MITA'da maske ve ara sıra eldiven taktığını ancak bunun rutin bir şey olmadığını ifade etti.

'KAPANA KISILDIK'

Avustralya vatandaşları şubat ayından itibaren aşılanırken göçmenler için Covid-19 aşılamaları ağustos ayında başladı. MITA tesisinde aşılamaların geçen hafta başladığını söyleyen bir tutuklu göçmen, "Göçmenlik Dairesi'nin iyi niyet eksikliği ve düşmanca davranışları göz önüne alındığında onlara güvenmek zorunda kalmak korkunç" dedi. Tesis koşullarının hapishaneden farksız olduğunu belirten göçmen, şöyle devam etti: "Göçmen gözaltı merkezlerinin tecrit tesisleri, hapishane gibi. Eğer özgür olsaydık, kendi doktorlarımızı seçebilir ve korkularımızı dile getirebilirdik. Burada kapana kısıldık ve onların refahımızı pek umursamadıklarını biliyoruz."

El Cezire'den çeviren
BirGün Çeviri Kolektifi