Göçmenler güvende değil

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Uluslararası Göç Örgütü, 18 Aralık Dünya Göçmenler Günü'ne ilişkin açıkladığı raporda dünyada göçmen sayısının 300 milyona yaklaştığını duyurdu. Göçmenlerin dünyada yüzde 3,6'lık bir nüfusu temsil ettiği belirtilen raporda, güvensiz göç yolları nedeniyle can kayıplarının yaşanmaya devam ettiği aktarıldı. Raporda, en çok göç alan ülkeler ABD, Almanya, Suudi Arabistan, Rusya ve İngiltere olarak açıklanırken en çok göç veren ülkeler ise Hindistan, Meksika, Rusya, Çin ve Suriye olarak duyuruldu.

GÖÇMEN İŞÇİLER HAK İHLALLERİNE UĞRUYOR

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) ise 18 Aralık nedeniyle yaptığı açıklamada, göçmen işçilerin durumuna dikkat çekti. Açıklamada, "Göçmenler orantısız bir şekilde sosyal korumaya erişimden dışlanıyor. Aynı zamanda düşük ücretli, güvencesiz ve kayıt dışı işlerde çalıştırılma olasılıkları daha yüksek. Bu da onları özellikle yoksulluğa ve sosyal güvensizliğe maruz bırakıyor" denildi. Göçmen işçilerin korunmasına ilişkin 1990'da imzalanan uluslararası sözleşmenin hatırlatıldığı açıklamada, "Göçmenlere hem hareket özgürlüğü hem de sosyal korumaya erişim uluslararası olarak tanınan insan haklarıdır. Kemer sıkma politikalarının körüklediği, güvencesiz çalışma, yüksek işsizlik ve ekonomik belirsizliğin yarattığı eşitsizliği önlemek için acilen yeni bir toplumsal sözleşmeye ihtiyaç vardır" ifadeleri yer aldı.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres de Dünya Göçmenler Günü'ne ilişkin açıklamasında “Göçmenler yaygın olarak damgalanma, eşitsizlikler, yabancı düşmanlığı ve ırkçılıkla karşı karşıya kalıyor. Göçmen kadınlar ve kız çocukları, toplumsal cinsiyete dayalı şiddet riskiyle karşı karşıya. Birçok göçmen sınırların kapanmasıyla birlikte geliri ve barınma imkânı olmadan, evlerine dönemeden belirsiz bir gelecekte mahsur kaldı. Göçmenlerle dayanışma daha önce görülmemiş oranda önem taşıyor" ifadelerine yer verdi. Guterres, “Düzenli göç yollarının öneminin farkına varmalıyız. Derin eşitsizlikler de dahil olmak üzere göçün altında yatan nedenleri ele almak ve insan kaçakçılığıyla mücadeleyi artırmalıyız" dedi.