Göçmenler güvenli bir yaşam istiyor
Fotoğraf: Depo Photos

Politika Servisi

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Türkiye Temsilcisi Philippe Leclerc, Türkiye’den Suriye’ye yönelik gönüllü dönüşlerle ilgili açıklamalarda bulundu. Reuters’a konuşan Leclerc, ‘‘Suriye’deki belirsizlik seviyesi, şu an kitle hâlinde bir gönüllü dönüş hareketine imkân tanımıyor’’ dedi. Suriye’nin kuzeyindeki çeşitli bölgelere haftada yaklaşık 800 Suriyelinin döndüğünü ve bu kişilerin çoğunun bekâr olduğunu belirten Leclerc, Suriyelilerin büyük bölümünün ekonomik şartlar daha iyi olduğu için Türkiye’de kalmayı tercih ettiğini söyledi. Kimi Suriyeli sığınmacıların geleceklerinin Türkiye de olduğunu düşündüğünü aktaran Leclrec, “Suriye’de kaydedilen ilerleme bir hayli küçük olduğu için insanlar doğal olarak geleceklerinin bu ülkeden ziyade Türkiye’de olduğuna inanıyor” ifadelerini kullandı. Suriye’deki şartlara da değinen Leclrec, “Diğer taraftan Suriye’deki siyasi, sosyal ve ekonomik şartlar giderek kötüleşiyor” diye belirtti.

BMMYK yetkilisi Leclerc ayrıca Rusya’nın işgalinin ardından Türkiye’ye sığınan Ukraynalılarla ilgili de bilgi aktardı. Leclerc, işgal sonrası 145 bin Ukraynalının Türkiye’ye ulaştığını belirtti. Daha önce Türkiye’de oturma izni olan 20 bin Ukraynalıya savaşla birlikte 10 bin kişi daha eklendiğini söyleyen BM temsilcisi, 5 bin kişinin de uluslararası koruma başvurusunda bulunduğunu ifade etti.

SURİYE HALKINDAN VAZGEÇEMEYİZ

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Suriye’deki insani durumla ilgili düzenlenen BM Güvenlik Konseyi toplantısında, Türkiye üzerinden Suriye’nin kuzeybatısındaki milyonlarca insana gönderilen yardımların önemine dikkat çekti. Bu bölgedeki insanlara yardım ulaştırılmasını sağlayan BM programının bir yıl daha uzatılması için Güvenlik Konseyi’ne çağrıda bulunan Guterres, ‘‘Suriye halkından vazgeçemeyiz’’ ifadesini kullandı.

BİNLERCE KİŞİ GERİ GÖNDERİLDİ

Birleşmiş Milletler Göçmen Hakları Özel Raportörü Felipe Gonzalez Morales ise Yunanistan’a deniz yoluyla ulaşmaya çalışan en az 17 bin göçmenin geri itilerek Türkiye’ye yollandığını bildirdi. Brüksel merkezli Avrupa Sığınmacılar ve Sürgünler Konseyinin (ECRE) sitesinde yayımlanan ‘‘Geri İtme Uygulamaları’’ raporunda, Morales, mülteci ve göçmenleri geri itmenin, Avrupa ülkelerinde fiili devlet politikası haline geldiğini ve uluslararası kuruluşların uyarılarına rağmen bu uygulamanın devam ettiğini belirtti. Raporda Yunanistan’ın uygulamalarına geniş yer verilen raporda, Afganistan, Bangladeş, Pakistan, Somali ve Suriye’den ülkeye sığınma başvurusu yapanların Haziran 2021’den bu yana ‘‘üçüncü güvenli ülke’’ kapsamında Türkiye’ye yönlendirildiği belirtildi. Ayrıca raporda Yunan hükümetinin geçen yıl çıkardığı yasanın ardından Yunan kıyılarında mahsur kalan göçmenleri kurtarmaya yönelik gönüllü kuruluşların faaliyetlerinin sınırlandırılması veya şartlara bağlanmasından bahsedildi.