Yunanistan sınırında askerlerin açtığı ateş sonucu iki göçmenin hayatını kaybettiği yönündeki iddia araştırılıyor. Atina yönetimi ise olayı reddediyor

Göçmenler için adalet arayışı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yunanistan sınırında askerlerce vurularak öldürüldüğü ileri sürülen göçmenler için Yunanistan ve Avrupa Birliği üzerinde soruşturma baskısı artıyor.
Mart ayında öldürüldükleri belirtilen biri Suriyeli ve diğeri Pakistanlı iki göçmen için Forensic Architecture araştırmayı tamamladı. Olaya ilişkin rapor hazırlayan grup, Suriyeli göçmenin Yunan askerlerince vurulmuş olmasını raporda "yüksek ihtimal" olarak belirtti.

AVRUPA TAKİPTE

Avrupa Komisyonu'ndan yapılan açıklamada, söz konusu olaya ilişkin soruşturma için Komisyon'un yetkisi olmadığı ancak bir soruşturmanın mutlaka gerekli olduğu kaydedildi.

Euronews'e konuşan AB İçişleri Komiseri Yiva Johansson "Bu mesele öncelikle Yunan yetkililerin el atması gereken bir konu çünkü umarım onlar da bu raporlarla ilgili endişe duyuyorlardır. Bunun yanı sıra üye ülkelerimize sınırları olması gereken şekilde kontrol etmek noktasında yeni önerilerde bulunup bulunmamamız gerektiğine de bakacağız" dedi.

HÜKÜMET REDDEDİYOR

Atina yönetimi ise bu tür raporların baştan sona 'Türkiye'nin propogandası' olduğunu ileri sürerek, Yunan askerlerin gerçek mermi kullandığına yönelik hiçbir kanıt olmadığını belirtti.

Ancak nisan ayında da benzeri bir olay yaşanmış ve Uluslararası Af Örgütü, Türkiye'den Yunanistan'a geçmeye çalışan iki göçmenin vurularak öldürüldüğüne, kaybolan üçüncü mültecinin ise hayatını kaybettiğine inanıldığını açıklamıştı.

Örgütün açıklamasında ateşli silahın kim tarafından kullanıldığının doğrulanamadığı ancak Yunan görevlilerin aynı bölgede bulunduğu belirtilmişti.

***

Yüzlerce göçmen kamyonda bulundu

Kuzey Makedonya'da 200'den fazla göçmeni taşıyan bir kamyon tespit edildi. Gevgelija kenti yakınlarında gece yarısı yürütülen rutin denetimler sırasında durdurulan Üsküp plakalı kamyondan 63'ü çocuk toplam 211 göçmen indirildi. Kamyondaki göçmenlerin 144'ünün Bangladeş, 67'sinin ise Pakistan'dan geldiği bildirildi. 27 yaşındaki sürücü ise tutuklandı.

Kuzey Makedonya Sınır İşleri ve Göçmenlik Bölge Merkezi tarafından verilen bilgiye göre göçmenler alıkonulurken, söz konusu kişilerin Yunanistan'a iadesi için işlemlerin sürdüğü aktarıldı. Koronavirüs salgını nedeniyle birkaç aydır kapalı olan iki ülke arasındaki sınırda kaçakçılık faaliyetlerinin aktif şekilde sürdüğünün tespit edildiği kaydedildi.