Binlerce Honduraslı göçmen Guatemala ve Meksika’yı geçerek ABD sınırına ulaştı, İspanya’nın Afrika sınırındaki Melilla’da ise bir genç göçmen hayatını kaybetti

Göçmenler, sınırlarda yaşam mücadelesinde

Orta Amerika’dan ABD’ye ulaşma ümidiyle yola çıkan binlerce göçmenin oluşturduğu konvoy, Meksika’nın Guatemala sınırına ulaştı.

Suchiate Nehri üzerinde Meksika ile Guatemala’yı birbirine bağlayan köprüde ve sınır kapısında toplanan, geceyi burada uyuyarak geçiren 3 binden fazla göçmenin ülkeye girişine izin verilmedi. Bazı göçmenlerin tel örgüleri aşarak tarafsız bölgeye geçtiği ve Meksika güvenlik güçlerinin müdahalesiyle karşılaştığı bildirildi. Göçmenlerden bazıları da sallarla Meksika tarafına geçmek için Suchiate Nehri’ne atladı.

Fas’tan Melilla’nın İspanyol yerleşim bölgesine yüzlerce kişi ulaşmaya çalışırken bir genç öldü ve birkaç kişi yaralandı. İspanyol hükümeti, çitin tepesinde dikenli telleri kaldırma sözüne rağmen, henüz dikenli telleri kaldırmadı. Fas ile İspanya’nın Melilla arasındaki sınır, altı metre yüksekte ve dikenli tellerle kaplı iki çit tarafından kordon altına alındığı için sınırdan geçmen isteyen göçmenlere ölüm yuvası oluyor. En son Birleşmiş Milletler rakamlarına göre, bu yıl İspanya’ya 48.800’den fazla göçmen ve mülteci geldi. 4 bini ise bu sınırdan geçiş sağladı.

***

Utanç kabul edildi, sığınmacıya küfreden polisler açığa alındı

Yunanistan’ın Midilli Adası’ndaki binlerce sığınmacının yaşadığı Moria kampında Yunan polisin, yaşlı bir kadını küçümsediği ve ağır hakaretler savurduğu görüntüler dünya kamuoyunda yankı uyandırmıştı. Görüntülerin yayınlanmasının ardından, yaşlı kadına ağır küfürler savuran polis memuru açığa alınırken, 4 polis hakkında da soruşturma başlatıldı. Yetkililer, görüntülerin utanç verici olduğunu kabul etti.

Öte yandan, yerel kaynaklar, binlerce diğer sığınmacı gibi, yaşlı kadının da yemek sırasında 2-3 saat bekledikten sonra yemek alamadan sıradan ayrılmak zorunda kaldığı detayını geçti. İnsan hakları savunucularının verdiği bilgiye göre öğünde dağıtılan yemek yetersiz kalınca, birçok sığınmacı diğer öğüne kadar aç beklemek zorunda kalıyor.