İktidarın Avrupa’ya gitmeleri için sınırları açtığı göçmenler salgın nedeniyle karantinaya alındı. “Çadırlarının yakıldığı ve darp edildiklerini” söyleyen Pazarkule Sınır Kapısı’ndaki 4 bin 600 göçmen otobüslerle muhtelif yerlere taşındı

Göçmenlere apar  topar karantina

İSMAİL ARI

Uzun zamandır Edirne Pazarkule Sınır Kapısı çevresinde bekleyen 4 bin 600 göçmenin çadırları dün sabah yetkililer tarafından yakıldı. Göçmenler, “gece apar topar çadırlarından çıkarıldıkları, çadırların eşyalarıyla birlikte yakıldığı ve polisler tarafından darp edildikleri” açıkladı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, “Onlar bizim misafirimiz” dediği göçmenler salgın nedeniyle Edirne’den otobüslerle çıkartıldı. Afganistan vatandaşı A. T, BirGün’e yaşananları anlatırken “Koronavirüs ile ilgili bilgi verilmiyor. Avrupa’ya gitme hayali ile gelmiştik buraya. Kimde koronavirüs çıktığını bilmiyoruz. Bundan sonra ne olacağına dair de bilgimiz yok. Ayrıca yola çıkarken karantina için nereye götürüleceğimiz de söylenmedi” diye konuştu.

POLİSLER DARP ETTİ İDDİASI

“Pazarkule Sınır Kapısı’na getirilen 60’a yakın otobüse bindirildik” diye konuşan isminin açıklanmasını istemeyen Iraklı bir göçmen de “Nereye götürüldüğümüzü bilmiyoruz. Polisler geldi ve bizi zorla çadırlarımızdan çıkardı. Önce çadırlarımız yakıldı ardında da bize küfürler edildi. Polisler bizi otobüslere bindirirken darp etti” diye konuştu.

YEMEK VE SU VERMEDİLER

Bir başka Iraklı göçmen ise “Gece bizi otobüslere bindirdiler önce İstanbul’a gidiyoruz dediler ama İstanbul’u geçtik. Sonra Ankara’ya dediler ama Ankara’yı da geçtik. Tuvalet ihtiyacımız için otobüsler durdurulmadı. Saatlerce aç kaldık, bize yemek ve su verilmedi. Şoförler yemek yedi ama otobüslerdeki çocuklar saatlerce aç kaldı. Sesimizi çıkardığımızda da ‘yasak’ diyorlar” dedi.

GÖÇMENLER ZOR DURUMDAYDI

Kısa bir süre öncesine kadar göçmenlere çorba, giysi ve hijyen malzemesi dağıtımı yapan SOL Parti Edirne İl Örgütü Üyesi Zülküf Ateş, “Biz daha önce göçmenlere çadır aldık ve askerler bir kısmına el koydu. Askerlerden ‘ihtiyacı olanlara biz vereceğiz’ yanıtı aldık ama daha sonra aldığımız malzemelerin imha edildiğini öğrendik. Göçmenler çok zor durumdaydı, Kızılay ve AFAD’ın çadır imkanı varken göçmenlere dağıtılmadı. Bu insanlara yeteri kadar yemek dağıtılmadı. Biz yemek dağıtırken de bize engel oluyorlardı” diye konuştu

KAYGI VERİCİ BİR DURUM

Halklararası Dayanışma Derneği (Halkların Köprüsü Derneği) Başkanı Üstün Bilgen Reinart, “Son dönemlerde Edirne’den ayrılmak isteyen göçmenleri otobüs şirketleri ve otobüs şoförleri koronavirüs nedeniyle kabul etmemeye başladı. Göçmenlerin otobüslerle karantinaya alındığı bilgisine ulaştık. Bir yurda veya boş bir binaya yerleştirilecekleri söyleniyor ama kesin bir bilgiye ulaşamıyoruz. Kaygı verici bir durum” dedi.

“150 BİNİ SINIRI GEÇTİ” DENMİŞTİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, dün katıldığı bir televizyon programında da “28 Şubat’tan bu yana Yunanistan’a kara ve denizden 150 bin 600 civarında kişi geçti, 4 bin 600 kişi Pazarkule önünde bekliyor” açıklaması yapmıştı.