Teksas’taki göçmenler ağır koşullar altında. Kalabalık kamp, çöp yığınları ve aşırı sıcak havanın ortasında ABD’ye sığınan Haitili göçmenler sınır dışı ediliyor.

Göçmenlere kötü muamele

Gloria Oladipo

Teksas'taki Del Rio Köprüsü'nün altındaki derme çatma kamplarda binlerce göçmen ve sığınmacı tutulmaya devam ediyor. Sınır devriye görevlilerinin kötü muamelesi, yüksek sıcaklıklar ve olası sınır dışı edilme ihtimali de olmak üzere binlerce kişi umutsuz koşullarla karşı karşıya.

Aralarında hamile kadınlar ve çocukların da olduğu yaklaşık 14 bin göçmen, son iki hafta içinde Rio Grande nehrini geçerek otobüs veya yaya yoluyla ABD'ye geçti. Göçmenlerin çoğunu Haitililer oluştururken ülkelerinde Devlet Başkanı Jovenel Moise'nin suikast sonucu öldürülmesinin ardından birçoğu siyasi kargaşadan kaçıyor. 25 yaşındaki Haitili göçmen Mackenson, son üç yılını Şili, Peru, Bolivya ve Panama'da geçirdikten sonra Teksas sınırına bin 100 mil uzaklıktaki Tapachula'dan hamile eşiyle birlikte yolculuk yaptı. "Buraya otobüs ve yaya yolcuklarının ardından gelmemiz iki ayımızı aldı" dedi.


GIDA, SU, TEMİZLİK MALZEMELERİ YOK

Mackenson gibi birçok Haitili göçmen, ABD'ye varmak için Güney Amerika ülkelerinden aylar veya yıllar süren bir yolculuk yapmak zorunda. Aileleriyle birlikte gelen sığınmacılar ABD'ye kabul edilip edilmeyeceklerini beklerken çok az erzak ve temizlik malzemesine erişebildi, yiyecek ve su kıtlığı baş gösterdi.
Del Rio Köprüsü'nün altındaki geçici kamplar, uzun yürüyüşlerle gelen sığınmacılar için sınırlı bir soluklanma olanağı sağlıyor. Binlerce kişi yaklaşık 38 santigrat dereceye ulaşan bunaltıcı sıcağın altında, büyük çöp yığınlarının ortasında çadırlarda veya toprağın üzerinde uyuyor. 26 yaşındaki Haitili göçmen James Tilus, iki küçük çocuğunu kucağında tutarken "Burada acı çekiyoruz" diyor.

HAİTİ'YE UÇAKLARLA GERİ GÖNDERİLİYORLAR

Pandemi sırasında göçmenleri geri gönderen Donald Trump döneminin ardından Joe Biden yönetimi de binlerce kişinin sınırdışı edilmesi talimatı verdi. Pazar gününden bu yana bini aşkın Haitili ülkeden çıkarıldı. ABD İç Güvenlik Bakanı Alejandro Mayorkas, Haiti ve diğer Orta Amerika ülkelerine gönderilecek göçmenler için uçuşları artırma planı yapıldığını doğruladı. Günde en az bir ila üç uçuş yapılacağını belirten Mayorkas, 29 Temmuz tarihinden önce ABD'ye gelen Haitili göçmenlere geçici koruma statüsü verileceğini açıkladı. Haiti vatandaşı Jean Philipe Samus ise söz konusu koruma statüsü verileceği açıklamalarını yalanlıyor. "Amerikalılar Haitilileri yakalıyor ve herkesi Haiti'ye gönderiyor. Haiti'nin başkanı yok, iş yok, hiçbir şey yok. Depremde çok sayıda insan yaşamını yitirdi" diyen Samus, Meksika'ya dönmek zorunda kalacağını belirtiyor.

DEVRİYE GÖREVLİLERİ İŞKENCE UYGULUYOR

Sınır devriye görevlileri ise yeni gelen göçmenleri korkutmak için taktiklerini artırdı. Atlara binen görevlilerin göçmenleri kovaladığını gösteren görüntüler geniş çapta yayıldı. Bir videoda ise sınır devriye görevlisinin göçmenlere küfürler savurduğu görüldü. Teksas Valisi Greg Abbott, göçmenleri eyalete girmekten caydırmak için polis araçlarından yapılmış bir mil uzunluğundaki "çelik bariyeri" de onayladı.

Biden yönetimi, Del Rio köprüsündeki durumdan ötürü yoğun eleştiriler aldı. ABD Senatosu çoğunluk lideri Chuck Schumer ve birçok Demokrat Partili, göçmenlere yönelik muameleyi "tamamen kabul edilemez" olarak nitelendirdi. Schumer, "Yönetimin mülteci yasalarını hiçe sayan yabancı düşmanı Trump politikalarının devam etmemesi gerektiğini" ifade etti. Associated Press'e konuşan iki ABD'li yetkili ise, Del Rio'da kamp kuran Haitili göçmenlerin ABD'de serbest bırakıldığını iddia etti. Cumhuriyetçiler ise Biden yönetimini göç dalgasını ve belgesiz göçü engellememekle suçluyor.

The Guardian'dan çeviren BirGün Çeviri Kolektifi.