Göçmenlerin oturma izinlerini iptal eden karar AİHM yolunda

Dış Haberler Servisi

Danimarka hükümeti, ülkedeki Suriyeli göçmenleri zorla geri gönderme girişimleri nedeniyle uluslararası bir yasal süreçle karşı karşıya. The Guardian'ın haberine göre, uluslararası adalet ve insan hakları davalarına yardım eden Londra merkezli Guernica 37 isimli avukat grubu, Cenevre Sözleşmesi'nin "geri göndermeme" ilkesini gerekçe göstererek Danimarka hükümetini Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) şikayet etme kararı aldı.

Danimarka hükümet yetkililerinin AİHM'de yargılanması için hazırlıklarını sürdüren avukatlar, söz konusu yetkililerin yüzlerce Suriyeliyi "ülkelerinin artık güvenli olduğu" iddiasıyla Şam'a geri gönderme girişiminin, diğer ülkeler için "tehlikeli bir emsal oluşturacağını" aktardı.

Guernica 37 avukat grubundan yapılan açıklamada, "Danimarka'daki durum derinden endişe verici. Suriye'nin bazı bölgelerinde doğrudan çatışmalarla bağlantılı şiddet riski azalmış olsa da, siyasi şiddet riski her zamanki gibi büyük bir sorun" ifadelerine yer verildi. Danimarka'daki yetkililer, geçen yıl Suriyeli mültecilerin geçici oturma statüsünün yenilenmesine yönelik başvuruları reddetmeye başlamıştı. Bu hamleye gerekçe olarak, bir raporun Suriye'nin bazı bölgelerindeki güvenlik durumunun "önemli ölçüde iyileştiğini" göstermesi öne sürülmüştü. Danimarka'ya 2015 yılında geldiğinde ailesiyle yeniden bir araya gelen 27 yaşındaki Ghalia da oturma izni iptal edilen göçmenlerden biri. Ghalia "Başka seçeneğimiz olduğuna inanıyorlar ama geri dönersem tutuklanırım" diye konuştu.