Göçmenlerin sağlık hizmetine erişimine müdürlük engeli

Meral DANYILDIZ

İstanbul Esenyurt’ta bulunan ve Afrikalı göçmenlere yönelik tercümanlık, giyim ve hastane yardımlarında bulunan Göçmen Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, bir süredir İlçe Sağlık Müdürlüğü’nün engeliyle karşı karşıya. Derneğe yıllık 100 lira karşılığında üye olan göçmenler, devlet hastanelerinde zorluk yaşadıkları gerekçesiyle, derneğin anlaşma yaptığı özel hastanelerde indirimli muayene olabiliyor.

Tekstilde, fabrikalarda çalışan veya saat satarak geçinmeye çalışan göçmenler, dernek üzerinden kıyafet konusunda da destek alabiliyor. Yine birçoğu dil bilmeyen göçmenlerin yardımına da dernek koşuyor. Dernekteki iki doktor, bir sekreter ve bir gönüllü onlara tercümanlık yapıyor. Ancak Esenyurt İlçe Sağlık Müdürlüğü, derneğin kendilerine ulaşan hastaları, anlaşmalı oldukları hastanelere yönlendirmesinin yasal olmadığı görüşünde. Buna dair ofise sık sık adeta ‘baskın’ yapılıyor.

Göçmen Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Dr. Sekouba Conde önce derneğin bulunduğu dairenin sahibiyle görüştü ardından da İlçe Sağlık Müdürlüğü’ne gitti. Daire sahibi, Dr. Conde’ye dernekten şikâyetçi olmadıklarını bildirdi. Dr. Conde, Esenyurt İlçe Sağlık Müdürlüğü’ne gittiğinde ise “müdürün olmadığı, başka bir zaman diliminde tekrar gelmesinin gerektiği” yanıtını aldı.

HASTANE DE YASAK

Göçmen Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Dr. Sekouba Conde’nin aktardığına göre, Esenyurt’ta sık sık zabıta, polis, sağlık müdürlüğü personeli denetime geliyor. Conde, kendilerine hastaneye yönlendirmenin yasak olduğunu söyleyen yetkililer olduğunu aktardı. İlçe Sağlık Müdürlüğü’nün baskınlarına ilişkin hiçbir yanıt alamayan Dr. Sekouba Conde yaşananları BirGün’e anlattı:

YABANCILAR ZORDA

“Anlaşmalı olduğumuz hastaneler var. Örneğin 225 lira gibi bir ücret varsa, bizim üyelerimize 85 lira oluyor. Devlet hastaneleri çok sıkıntı çıkarıyor, randevu istiyor. 182’yi aramak ve randevu almak da özellikle dil bilmeyen yabancılar için çok zor. Randevu alındığında da dört beş ay sonraya veriliyor. Örneğin yabancı bir hasta, Samatya Hastanesi’ne gönderiliyor, kabul etmiyorlar. ‘Burada o tedaviyi yapmıyoruz’ diyorlar. Ancak hangi hastalığa sahip olup olmadığını bile bilmiyorlar. Devlet hastaneleri olmayınca özel hastaneye gidiyoruz. Tutar 500 lira çıkıyor. Şimdi bize göçmenleri hastanelere yönlendirmenin yasak olduğunu söylüyorlar. İlçe Sağlık Müdürlüğü sürekli geliyor. ‘Burada ne yapıyoruz’ diye bakıyorlar. Burası bir dernek. Yardım yapıyoruz, tanıdıklarımız kıyafetler getiriyor, onları üyelerimizden ihtiyacı olanlara veriyoruz.”

Dr. Conde, şöyle devam etti: “Baskın yapıyorlar resmen. Polis gibi davranıyorlar. Bize neden böyle yapıyorlar bilmiyorum. Her şeyi bedavaya yapıyoruz. Tercümanlık, hastaneye gönderiyoruz, ilaç konusunda yardımcı oluyoruz. Devlet hastanelerinde bakmadıkları için özel hastanelere gönderiyoruz. Devlet hastanelerinde PCR testi yaptıramıyoruz.”

'YARDIM ETMEMİZ ENGELLENİYOR'

Annesi ve babasına oturma izni verilmeyen bebeklerin kayıtlarda bile gözükmediğine değinen Dr. Conde, okula gitmeyen çocuklara da değindi. Conde, sözlerini şöyle noktaladı: “Burada hayat çok zor. Yabancı bebeklerin sistemde ismi bile yok. Bu çok zor. 10 sene burada yaşamış ancak ne kreşe ne okula gidebiliyor. Biz bu kadar zorluğun içinde elimizden geldiğince yardım etmek istiyoruz ve bunun da engellenmesini istemiyoruz. Biz zaten yardımcı olmaya mecbur kalıyoruz.”