İzmir’de geçtiğimiz yıl yakılarak öldürülen 3 Suriyeli göçmen ile ilgili yürütülen soruşturmada mahkeme iddianameyi kabul etti. Davanın avukatları tarafından yapılan açıklamada, “Bu yargılamanın olayın gerçek boyutlarını ortaya çıkarmadığını ve asıl suçu yargılamadığını düşünüyoruz. Çünkü bu suç açıkça sanığın ifadelerinden de anlaşılacağı gibi mültecilere yönelik nefret güdüsü ile gerçekleşmiş insan öldürme suçudur” denildi.

Göçmenlerin yakılarak katledilmesine ilişkin iddianame kabul edildi

Aycan KARADAĞ

İzmir’in Güzelbahçe ilçesinde geçtiğimiz yıl yakılarak öldürülen 3 Suriyeli göçmen ile ilgili yürütülen soruşturma süreci tamamlanmasının ardından iddianame mahkemeye sunuldu. İlgili iddianame İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Yargılamanın ilk duruşması ise 1 Mart 2023 tarihinde görülecek.

Tutuklu sanık 41 yaşındaki Kemal Korukmaz hakkında hazırlanan iddianamede savcı, ‘tasarlayarak canavarca hisle yangın çıkarmak suretiyle öldürme’ suçundan 3 kez ağırlaştırılmış müebbet, ‘taksirle mala zarar vermek’ suçundan ise 6 yıla kadar hapis isteminde bulundu. Sanığın, Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nden alınan raporunda cezai ehliyetinin de tam olduğu belirtildi.

Yaşanan gelişmelerin ardından dosyayı takip eden avukatlar tarafından İzmir Barosu’nda davayla ilgili açıklamalarda bulundu. Avukatlar adına konuşan avukat Eda Bekçi, "Eğer bu şahıs itirafta bulunmasaydı gerekli inceleme ve etkin soruşturma yapılmayacak ve bu vahim olay belki de Suriye uyruklu işçilerin ihmalinden kaynaklanan kaza olarak kayıtlara geçecekti. Yangın sonrasında yangının çıkma nedenlerinin tespit edilmesi ve soruşturulmasında İzmir itfaiye Müdürlüğünün gerekli araştırma ve incelemeyi yapmadığını ve İzmir Cumhuriyet Savcılığı ve Emniyet Müdürlüğü’nün etkin soruşturma yürütmediğini düşünmekteyiz” diye konuştu.

Avukat Bekçi sözlerine şu şekilde devam etti: “Bu aşamada tespit ettiğimiz bir diğer önemli sorun sanık Kemal Korukmaz’ın olaydan iki gün önce 14 Kasım akşamı böyle bir olayı gerçekleştireceğini ‘Bu Suriyelilerin hepsini ülkeden temizleyeceğiz’ şeklinde sözler sarf ederek aynı iş yeri çalışanına söylemesi, yangının hemen ertesi günü sanığın bu söylemlerine şahit olan tanığın Güzelbahçe karakoluna giderek; yangını Kemal Korukmaz’ın çıkarmış olabileceği yönünde ifade vermesine rağmen ne yazık ki Emniyet Müdürlüğü’nün ve Cumhuriyet Savcılığı’nın gerekli dikkat ve önemi göstermeyerek bu şahıs hakkında etkili bir soruşturma yürütmediğini görüyoruz. Sanık bu aşamada yakalanıp etkili bir soruşturma başlatılsaydı sanık suç işlemeye devam edemeyecek ve iki insanın daha gasp edilip yaralanmasının önüne geçilecekti. İddianamenin kabulü aşamasında işveren hakkında kovuşturma açılmasına yer olmadığına dair karar verilmiştir. Oysa 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereği işverenin işçilerinin güvenli bir ortamda kalmasını ve çalışmasını temin etmesi gerekmektedir. Olay yeri keşif ve inceleme raporları, tanık beyanları bize göstermektedir ki bu koşullar sağlanmamış, Suriye uyruklu işçiler sigortasız ve güvenceden yoksun koşullarda çalıştırılmış ve barındırılmıştır. Bu konuda işveren hakkında verilen kovuşturmaya yer olmadığına ilişkin karara itirazlar tarafımızca yapılacaktır” ifadelerini kullandı.

gocmenlerin-yakilarak-katledilmesine-iliskin-iddianame-kabul-edildi-1098300-1.

NEFRET SUÇLARINI ÖNLEMEYE YÖNELİK DÜZENLENMELER HAYATA GEÇİRİLMELİ

Avukat Bekçi, “Bu yargılamanın olayın gerçek boyutlarını ortaya çıkarmadığını ve asıl suçu yargılamadığını düşünüyoruz” dedi ve ekledi: “Çünkü bu suç açıkça sanığın ifadelerinden de anlaşılacağı gibi mültecilere yönelik nefret güdüsü ile gerçekleşmiş insan öldürme suçudur. Mevcut yasalarımız ne yazık ki, nefret saiki ile işlenen suçları özel olarak düzenlememektedir. Öldürmenin nitelikli hallerinde canavarca hissi, tasarlamayı tanılamakla birlikte nefreti bir neden olarak tanımlamamaktadır. Türkiye’de nefret suçuna maruz kalan dezavantajlı grupları korumaya yönelik yeterli hukuki koruma mekanizmaları bulunmamaktadır. Türkiye’nin acil olarak artan nefret suçlarını önlemeye yönelik gerekli hukuki düzenlenmeleri hayata geçirmesi gerekmektedir.”

NE OLMUŞTU?

16 Kasım 2021 gecesinde İzmir’in Güzelbahçe ilçesinde, inşaat malzemeleri satan biriş yerinde yangın çıkması sonrası işyerinde konteyner içinde kalan 23 yaşındaki Mamoun al-Nabhan, 21 yaşındaki Ahmed Al-Ali ve 17 yaşındaki Muhammed el-Bish isimli Suriyeli mültecinin öldüğü belirtildi. Olayın ardından bölgeye gelen itfaiye ekipleri yangının soba devrilmesi ya da elektrik kontağından çıktığına dair rapor tuttu.

Olaydan yaklaşık 15 gün sonra Kemal Korkmaz, ilçede iki kişiyi bıçaklayarak gasp etmesinin ardından tutuklandı. Korkmaz’ın emniyetteki ifadesinde 16 Kasım tarihinde 3 Suriyeli mülteciyi kendisinin öldürdüğünü itiraf etti. Olayı “milliyetçi duygularla” işlediğini ifade eden Korkmaz, 2000'lerde askerlik yaptığı dönemlerde bir komutan tarafından JİTEM’e davet edildiğini, bir süre JİTEM’in gizli operasyonlarında yer aldığını belirtti. Bunun üzerine tutuklanan Korkmaz, Menemen T Tipi Cezaevi’ne gönderildi. İtiraf üzerine İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından olay hakkında soruşturma başlatıldı.