Çöllolar’da dört yıl önceki göçükte can veren 11 işçiden 9’unun cenazesi hâlâ toprak altında. Dava ise dört yıldır sonuçlanmıyor. Aileler, “İki şey istiyoruz: Cenazelerimiz ve adalet” diyor

Göçükte yaşamını yitiren 9 işçi dört yıldır toprak altında: ‘Cenazelerimizi verin!’

Maraş Afşin-Elbistan B Termik Santralı için kömür üretilen Çöllolar Kömür Sahası’nda dört yıl önce meydana gelen göçükte yaşamını yitiren 11 işçiden 9’unun cenazesine halen ulaşılabilmiş değil. Dava ise dört yıldır sonuçlanmıyor. Davayı takip eden aileler, “Sadece iki şey istiyoruz: Sevdiklerimizin cenazeleri ve adalet. Biz bu davanın peşini bırakmayacağız” diyor.

Elbistan Ağır Ceza Mahkemesi’nde süren davanın 16’ncı duruşması dün görüldü.Tek bir tutuklunun olmadığı davaya, tutuksuz yargılanan 23 sanıktan yalnızca ikisi katıldı. Mahkeme heyeti, bilirkişi raporunun sonucu için Ankara Ağır Ceza Mahkemesi’ne müzekkere yazılmasına karar vererek davayı 19 Ocak’a erteledi.

NE CENAZE NE AÇIKLAMA
Sahayı işleten Ciner Holding’e bağlı Park Teknik A.Ş. firmasının her türlü teklifini reddederek şikâyetlerini geri almayan yalnızca iki aile bulunuyor. Bu ailelerden biri, cenazesi halen toprak altında olan Muhsin Koşan adlı işçinin ailesi. Koşan’ın kardeşi Ali Koşan, “Eğer bu davada adalet tecelli etseydi; Somalar, Karamanlar yaşanmazdı” diyor.
BirGün’e konuşan Ali Koşan, kemikleri bile olsa cenazelerini istediklerini belirterek, “11 işçiyi katlettiler, 9’u ortada yok. Ama bize bugüne kadar neden cenazelerimizin çıkarılamadığıyla ilgili tek bir açıklama dahi yapılmadı. Devlet hiçbir şekilde bilgilendirmede bulunmadı. Bugün teknolojiyi kullanarak yerin onlarca metre altından maden çıkarıyorlar, bizim cenazelerimizi neden çıkarmıyorlar?”diye soruyor.

Yargılama sürecine de değinen Koşan, dört yıldır bir türlü sonuçlanmayan davanın her duruşmasında, acılarının tazelendiğini belirtiyor. Katliamdan sonra tek bir kişinin bile tutuklanmadığına dikkat çeken Koşan, şöyle devam ediyor: “İlk gelen bilirkişi raporu, tüm sorumluları ortaya koyuyordu. Profesörler, akademisyenler hazırlamıştı. Nesini beğenmediler de yeni rapor istediler, bilmiyorum. Şimdi ikinci raporun gelmesini bekliyoruz. Aldığımız duyumlara göre bu raporda yüzde 35 oranında Park Teknik AŞ, yüzde 65 oranında Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) kusurlu bulunmuş. Ama Enerji Bakanlığı, EÜAŞ yetkililerinin soruşturulması için izin bile vermemişti.”

‘HÂLÂ ŞİKÂYETÇİ MİSİNİZ?'
Ailelerin çoğunun davadan vazgeçtiğini hatırlatan Koşan, şirketin kendilerine de çeşitli tekliflerde bulunduğunu, bunların hiçbirini kabul etmediklerini dile getiriyor. Her duruşmada kendilerine “Hâlâ şikâyetiniz sürüyor mu?” diye sorulduğunu belirten Koşan, “Bu soru bizim çok canımızı yakıyor. Bu davanın sonuna kadar takipçisiyiz, bunu herkes bilsin. AİHM’e kadar gideceğiz gerekirse” diyor.

KEMİKLERİ DE OLSA
“Biz sadece iki şey istiyoruz: Kemikleri de olsa cenazelerimiz ve adalet” diyen Ali Koşan, “Eğer bu davada adalet tecelli etseydi, suçlular hak ettikleri cezayı alsaydı; Somalar, Karamanlar, asansör faciaları yaşanmazdı. Sorumlular cezasız kaldığı için katliamlar sürüyor” diye konuşuyor.

***

Göçük alanında dua ediyorlar

Bayram günlerinde ziyaret edecek bir mezarları olmadığı için göçüğün yaşandığı yere giderek dua ettiklerini anlatıyor Ali Koşan. Ancak saha Park Teknik’e ait olduğundan bu ziyaret için izin almak durumunda kalıyorlar. Koşan, “Düşünebiliyor musunuz, katlettikleri kardeşimi ziyaret edebilmek için onu katledenlerden izin almak zorundayım” diyor.