Doğa Derneği, evde kalanları “Kuşların uzun göç yolculuğunu izlemeye” davet ediyor

Göçüp gitmelerine seyirci kalmayın

Doğa Derneği, bugün kutlanan Dünya Göçmen Kuşlar Günü'nde evde kalanlara çağrı yaptı. Dernek açıklamasında “Balkonlardan, pencerelerden, teraslardan ve bahçelerden gökyüzüne, ağaçların arasında bakarak kuş göçüne tanıklık edin” dendi.

Kuşların zorlu göç yolculuklarında karşılaştıkları tehditlere karşı duyarlı olmak ve kuş türlerini tanımak amacıyla kutlanan Dünya Göçmen Kuşlar Günü ve çok sayıda kuş ve türlerinin gözlendiği Global Big Day, bu yıl aynı güne denk geldi. Doğa Derneği, herkesi evlerinden dünyayı kuş bakışı görmeye davet ederken gözlemlenen kuş türlerini eBird'e (https://ebird.org/home) kaydetmelerini istedi.

Göçmen kuşlarla ilgili yazıları, resimleri, fotoğrafları, şarkıları ve kuşlara dair yapılan ne varsa #DünyaGöçmenKuşlarGünü etiketiyle sosyal medyada paylaşarak da kuş türlerinin tanınmasına katkı sağlanabilecek.

Doğa Derneği ekipleri de bugün saat 14.00'te kuş gözlemcilerinin katılımıyla küçük akbabaların ve daha birçok kuş türünün yaşamına tanık olmak için Instagram hesabından canlı yayınlar gerçekleştirecek.

Doğa Derneği Göç Yolları Sorumlusu Can Yeniyurt, bazı kuş türlerinin Türkiye üzerinden geçerek üreme alanlarına ulaşırken, bazılarının ise yine üremek için Türkiye'ye göç ettiğini söyledi.

Yeniyurt, dernek olarak başta nesli tehlike altında olmak üzere göçmen kuş türleri üzerine birçok çalışma yürüttüklerini ifade etti.

gocup-gitmelerine-seyirci-kalmayin-729024-1.

LEYLA İLE MECNUN'UN DÖNÜŞÜ

Isparta'nın Şarkikaraağaç ilçesine bağlı Beyşehir Gölü manzaralı Gedikli Köyü’nün parçası haline gelen bir çift leylek yeniden yuvaya döndü. Köylülerin Leyla ile Mecnun ismini verdiği leylek çifti her yıl olduğu gibi aynı direğe gelerek yuvalarını onardı. Köyün maskotu haline gelen iki leyleğin kuluçkaya yattığı yuva özenle korunuyor. Köy muhtarı Abdulkadir Yıldırım, daha önce çok sayıda leyleğin uğradığını belirterek “Köye son 15 yıldır sadece bir leylek çifti geliyor. Bu iki leyleğe de gözümüz gibi bakıyoruz” dedi.

gocup-gitmelerine-seyirci-kalmayin-729025-1.