'God Orhan'ın çetesine operasyon

İstanbul Metris cezaevinde 1997 yılında 5 kişinin öldürüldüğü isyanda Nuriş çetesi ile birlikte yargılanarak hapis cezasına çarptırılan ve 3 ay önce yakalanarak cezaevine konulan ‘God (Tanrı) Orhan’ lakaplı Orhan K.’nın elebaşılığını yaptığı 15 kişilik çete çökertildi

Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Orhan K.’nın adamlarının çek senet tahsilatı, uyuşturucu, yaralama, yağma ve tehdit olaylarına karıştıklarını tespit ederek önceki gün operasyon başlattı. Operasyonda Orhan K.’nın 15 adamı gözaltına alındı, çok sayıda çek senet ve silah ele geçirildi.

Metris Cezaevi’nde 8 Temmuz 1997’de bir tutuklunun öldürülmesi üzerine başlatılan soruşturmada olaya karışan bazı hükümlü ve tutukluların başka ceza infaz kurumlarına sevkine karar verildi.

Bu durumu öğrenen sanıklar Vedat Ergin, Ufuk Sessiz, Orhan Kalkuz ve arkadaşları, sevki önlemek için ayaklanma çıkarmayı planladı.

Olay günü Vedat Ergin ve arkadaşları, karpuz verme bahanesiyle kapıyı açtırdıkları infaz koruma memurunu tabancayla rehin aldıktan sonra ele geçirdikleri anahtarlarla diğer koğuşların kapılarını açtılar ve isyanı bu şekilde başlattılar. İddiaya göre; isyanı başlatanlar, kamuoyu nezdinde sempati toplayabilmek için cezaevinde bulunan cinsel suçtan hükümlü ve tutukluları bulup öldürme planı yaptı.

İsyanda “Zeytinburnu sapığı” olarak bilinen Muhammet Demir ile Sedat Demirez, Şemsettin Demir, Feyzullah Özmen ve Kubilay Biçimciler isimli mahkumlar öldürüldü.

Olaydan sonra “Cezaevinde silahlı isyan çıkarmak”, “silahlı isyana iştirak etmek”, “6136 sayılı yasaya muhalefet”, “yağma”, “kasten yangın çıkarmak”, 5 kişiyi canavarca his saikiyle öldürmek” gibi suçlardan 235 kişi hakkında dava açılmıştı.