Gökçeada'dan Kars'a büyük talan: Memlekette kazılmadık yer bırakmayacaklar!

KARDELEN TATAR

Ülkenin dört bir yanında doğaya karşı saldırılar sürerken CHP Milletvekili Mahmut Tanal yeni bir tehlikeyi daha gündeme getirdi. Gökçeada’nın maden sahası ihalesine çıkarıldığını duyuran Tanal, ihalenin 17 Eylül’de yapılacağını açıkladı. Tanal, “Çanakkale’nin doğası bozulmamış turizm cenneti Gökçeada’ya da kıyacaklar! Gökçeada’da da altın, gümüş ve bakır madeni aranacak. İhale 17 Eylül’de” ifadelerini kullandı. İhaleye çıkarılan alanların haritasını Twitter hesabından paylaşan Tanal, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nün Türkiye genelinde bin 102 maden sahasının da ihaleye çıkarıldığını söyledi.

İstanbul Şile ve Hatay Amanos’lar başta olmak üzere yine birçok yerde yeşil alanlarda, ormanlık alanlarda maden arama ve işletme faaliyetlerinin yürütüleceğini aktaran Tanal, “Şile’deki madencilik faaliyetleriyle İstanbul’u yeşil alana, doğaya, ağaca hasret bırakacaklar. Ülke genelinde kazılmadık, girilmedik saha bırakmayacaklar” ifadelerini kullandı.

KARS HES İSTEMİYOR

CHP’li Barış Yarkadaş ise sosyal medya hesabından paylaştığı fotoğraflarla başka bir talana dikkat çekti. Kars’ın Sarıkamış İlçesi’ndeki Sarıçam Ormanları’nda yapılan ağaç kesimlerinin fotoğraflarını paylaşan Yarkadaş, şu ifadeleri kullandı,

“Bu ormanlar tehdit altında. Çünkü; onlarca türü içinde barındıran Sarıçam ormanlarının bir kısmı, baraj ve HES inşaatı için kesiliyor. Sarıçam’ın eşsiz güzelliği ortadan kaldırılıyor. Bölge halkı sesini duyuramıyor! Ormana yakın bir alanda inşası süren Karakurt Barajı ile ona bağlı olarak çalışacak HES’i bölge halkı istemiyor. Çünkü baraj da HES de bölgenin iklim yapısını bozacak. Kar, yağsa bile “tutmayacak.” Ve orman, artık o beyaz örtüye hasret kalacak. HES, ormanı tahrip edecek. Gelin Sarıkamış Sarıçam Ormanları’nın doğal yapısının ortadan kaldırılmasına itiraz edelim ve bu kıyımı durduralım. Çünkü; ülkemizin beşte birini maden ve altın aramak için kazdıran iktidar, üzerinde yaşayabileceğimiz bir vatan bırakmıyor. Ülkemiz, Türkiyemiz çöl olmasın!”