İzmir’in Selçuk ilçesinin Gökçealan köyünde RE Enerji tarafından yapılmak istenen JES için halkın katılım toplantısına köylüler izin vermedi. Köylülerden Hanife Helvacı, “Bizim cesedimizi çiğnemeden buraya giremezsiniz. Herkes aklını başını alsın ve yaptıkları yanlıştan dönsün” dedi.

Gökçealan’da JES’e izin yok: Bizim cesedimizi çiğnemeden buraya giremezsiniz

BİRGÜN EGE

İzmir’in Selçuk ilçesinin Gökçealan köyünde RE Enerji Yatırım Firması tarafından yapılmak istenen Jeotermal Enerji Santrali’ne (JES) karşı direniş sürüyor. Proje için köyün okul bahçesinde yapılması planlanan halkın katılım toplantısına bölge halkı izin vermeyerek protesto eylemi gerçekleştirdi.

Eyleme; CHP Doğa Hakları ve Çevreden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, CHP Parti Meclisi Üyesi (PM) ve Efes Selçuk Belediye Başkanı CHP’li Filiz Ceritoğlu Sengel, İzmir Milletvekili Ednan Arslan, çevre il ve ilçelerden sivil toplum örgütleri de köylülere destek verdi.

MİLLET NE DERSE O OLUR

“Milletin dediği olmalı” diyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, sözlerine şunları ekledi: “Birileri saraylarındaki porsiyonu büyütecek diye sizlerin yaşam alanlarına dokunmalarına izin vermeyeceğiz. Yüzyıllardır burası böyle kalmış. Dünyanın hiçbir yerinde böyle üzüm, böyle zeytin yok. Birileri gelecek ’ben buraya JES yapacağım’ diyecek. Yok öyle! Ne istiyorsunuz bu köylüden, yuvasından, zeytininden, üzümünden.”

Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel de, “Biz halkımız ne istiyorsa onu istiyoruz. Başka da bir şey istemiyoruz. Buraya doğaseverler gelmiş, sermayenin rengine değil, gerçek yeşilin tonuna aşık olanlar gelmiş. Ayağınıza sağlık. Biz sizlerin yanınızdayız. Doğa sermayeden güçlüdür” diye konuştu.

gokcealan-da-jes-e-izin-yok-bizim-cesedimizi-cignemeden-buraya-giremezsiniz-895935-1.

MASAL DİNLEMEYECEĞİZ

Yöre halkının avukatlarından Cem Altıparmak, projenin doğaya ve çevreye zarar vereceğini vurgulayarak, “Burada bir JES masalı dinlemek istemiyoruz. JES sunumunu dinlemeyeceğiz. Bu, toplantıyı yaptırmamak anlamına gelmiyor ancak bizim tavrımız çok net; biz peri masalı dinlemeye gelmedik. Buraya dükkân açtırmayacağız” dedi. Avukat Altıparmak ayrıca, çok sayıda imzayı ve dava dosyasını bakanlık personeline sunacağız. Hem bakanlığın hem şirketin cahilliğine son vereceğiz” şeklinde konuştu.

Köylülerden Hanife Helvacı ise, “Bunlar gelip burayı nasıl işgal eder. Her tarafı ettiler ama burayı işgal edemeyecekler. Yeter artık, sabır taşmıştır. Herkes kendine gelsin. Bu kadar verimli arazinin içine, köyün dibine nasıl JES yaparlar! Kanser olup ölecek miyiz biz? Bizi öldüremeyecekler. Bunu yapamayacaklar. Bu böyle bilinsin. Bizim cesedimizi çiğnemeden buraya giremezsiniz. Herkes aklını başını alsın ve yaptıkları yanlıştan dönsün. Bu ülkede hak ve adalet varsa bu ülkede savcı varsa bunların gereği yapılacaktır” sözleriyle isyan etti.

gokcealan-da-jes-e-izin-yok-bizim-cesedimizi-cignemeden-buraya-giremezsiniz-895936-1.