Zonguldak’ın Gökçebey ilçesinde tarım arazisine baz biyokütle enerji santralı ve atık yakma tesisi kurulmak isteniyor. Bölge halkı “Her türlü çöpü yakacaklar, ağır metal salınacak. Zehirlenmek istemiyoruz” diyerek projeye karşı çıktı.

Gökçebeyliler zehir solumak istemiyor

DİLEK YEĞİN

Zonguldak’ın Gökçebey ilçesindeki Bodaç Köyü yakınına kurulması planlanan baz biyokütle enerji santralı ve atık yakma tesisi için tarım arazisi ve Filyos Çayı’nın taşkın alanı belirlendi. Proje bedeli 80 milyon 750 bin olan santralda piliç yetiştiriciliğinden kaynaklı dışkılar, sanayi atıkları ve orman atığı yakılacak. Proje ömrü 35 yıl olarak belirlenen santralda günde 27 ton atık yakılması planlanıyor. Santral alanında göller, akarsular ve yeraltı suları bulunuyor.

ÇED toplantısına katılan Gökçebeyliler, “Çevreye zararlı ve kötü kokulu her şeyi Gökçebey’e getiriyorlar” dedi. “Zehir solumak ve kanser olmak istemiyoruz” diyen Gökçebey halkı, bir komisyon da kurdu. Gökçebey Belediye Başkanı Vedat Öztürk’ün de desteğini alan halk, Zonguldak Valisi’ne da itirazlarını iletti.

AĞIR METALLER YAYILACAK

Gökçebey Platformu’ndan yapılan basın açıklamasında, “Santralda her türlü çöpün yakılması düşünülüyor. Yakarken oluşan zehirli gazlar ve ağır metaller çevreye yayılacak. Zehirli maddeler soluma ve su kaynakları yoluyla her türlü canlının bedenine taşınacak” denildi. Platform üyeleri, yağ dokusunda biriken zehirli maddelerin kanser ve akciğer hastalıkları gibi hastalıklara neden olabileceğini belirtti.

Dünyada bu santralların 30 kilometre çevresinde yaşayan insanlar üzerinde yapılan araştırmalarda, alerji, astım ve kronik akciğer hastalığının görülme sıklığının daha yüksek olduğunun saptandığını söyleyen üyeler, “Çatalağzı’ndaki termik santralların bölge halkını nasıl zehirlediğini biliyoruz. Bizi zehirleyecek olan bu santralı istemiyoruz” dedi.