İBB’nin dezenfektan ihalesine jet hızıyla soruşturma açılırkın eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek hakkındaki 3 milyar TL’lik kamu zararı iddiasıyla yapılan 40 suç duyurusu için harekete geçilmedi.

Gökçek dosyaları adliyede tozlandı

Mustafa BİLDİRCİN

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında, “İhaledeki usulsüz işlemler ile kamu zararına yol açmak” iddiasıyla İçişleri Bakanlığı’nca başlatılan soruşturma akıllara, Başkent’in yolsuzluk dosyasını getirdi. İBB’nin 19 Mart 2020 tarihli ihalesine yönelik iddialar üzerine harekete geçen yetkililer, ABB Başkanlığı görevinden istifa ettirilen Melih Gökçek hakkındaki 40’tan fazla suç duyurusu için henüz hiçbir şey yapmadı.

İçişleri Bakanlığı'nın İBB’nin pandeminin ilk günlerinde yaptığı 15 bin litrelik dezenfektan alımı ihalesinde yönelik usulsüzlük soruşturması, AKP’li belediye başkanlarına yönelik usulsüzlük iddialarını bir kez daha gündeme taşıdı. İstanbul’da CHP yönetimine yönelik jet hızıyla başlatılan inceleme sürecinin AKP’li isimlere yönelik aynı hassasiyetle yürütülmemesi, “İktidar mensuplarının usulsüzlüklerinin üzeri mi örtülüyor?” sorusuna yol açtı.

3 MİLYAR TL’LİK USULSÜZLÜK İDDİASI

Ankara Büyükşehir Belediyesi kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Melih Gökçek’in ABB Başkanlığı dönemini de kapsayan 10 yıllık dönemde gerçekleştirilen adrese teslim ihaleler savcılığa bildirildi. Yalnızca altı suç duyurusuna konu olan kamu zararı toplamının 2,8 milyar TL olduğu öğrenildi. Gökçek hakkında savcılığa ulaştırılan suç duyurularının toplam maliyetinin ise 3 milyar TL’yi bulduğu kaydedildi.

Belediye müfettişlerinin ilk belirlemelerine göre kamu, sadece bir ihale ile 576 milyon TL zarara uğratıldı. ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın kamuoyuna açıkladığı bilgilere göre ise belediyenin bir hafriyat işinden zararı 533 milyon TL olarak hesaplandı.

TEK ŞİRKETE 10 YILDA 12 MİLYAR TL’LİK İHALE

Gökçek döneminde yaşandığı iddia edilen usulsüzlükler bunlarla da sınırlı kalmadı. İddiaya göre, usulsüz iş artışı ile teleferik yapımını üstlenen yükleniciye haksız süre uzatımı sağlandı. Yüklenici firmanın ihale dosyasını önceden ele geçirdiği de öne sürülürken şirkete toplam 43 milyon TL ödeme yapıldığı belirtildi. Belirli kişi ya da kurumlara teslim edildiği düşünülen ihalelerin tamamına yakınını inceleyen yetkililer, bunların bir bölümünü savcılığa iletti. Savcılığa iletilen dosyalardan en dikkati çekeni ise bir şirketin 10 yılda belediyeden 12 milyar TL’lik ihale aldığı bilgisini içeren dosya oldu.