ABB’nin verileri, Gökçek döneminde zarara yol açan ihalelere ayna tuttu. Açık ihalelere kamu lehine indirim oranı yüzde 14’ten, yüzde 25’e yükseldi.

Gökçek gitti, indirim arttı

Mustafa BİLDİRCİN

Toplam 23 yıl yürüttüğü Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanlığı görevinden herhangi bir gerekçe açıklanmaksızın el çektirilen Melih Gökçek döneminde gerçekleştirilen çok sayıda ihale şaibe iddiaları gölgesinde kaldı. İdari ve teknik şartnamelerde yapılan düzenlemeler ile ihalelere katılımın sınırlandırılması, kısa zaman aralığında aynı isimlere milyonlarca liralık ihale verilmesi, şaibe iddialarına yol açan unsurların başında geldi. Belediye kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Melih Gökçek dönemini de kapsayan 2011-2019 yılları arasında açık ihale yöntemiyle gerçekleştirilen ihalelerde ortalama katılımcı sayısı yalnızca iki oldu. 2019-2021 döneminde ise bu ortalama dokuza kadar yükseldi.

Benzer bir artış, ihalelerdeki “kırım” oranında da yaşandı. Buna göre, eski dönemde ihalelerde ABB lehine ortalama yüzde 14 olan kırım oranı yüzde 11’lik artışla yüzde 25’e ulaştırıldı. Böylelikle, kamu ihalelerinde her 100 TL'de 25 TL tasarruf edilmesine olanak sağlandı.

AÇIK İHALELERDE ARTIŞ

En çarpıcı veri ise açık ihale oranlarına yönelik veri oldu. Gökçek döneminde gerçekleştirilen her 10 ihaleden yalnızca 5’inde açık ihale yöntemi kullanıldığı belirlendi. 31 Mart 2019 seçimlerinin ardından başlayan yeni dönemden bugüne ise her 10 ABB ihalesinden yedisinde açık ihale yöntemi kullanıldığı kaydedildi. İhaleleri canlı yayınlayan ilk belediye olarak kayıtlara geçen ABB, ihalelerde şeffaflığın tasarruf getirdiğini açıkladı.