Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi, AKP’li Melih Gökçek döneminde hazırlanan bir imar planını daha iptal etti

Gökçek’in bir imar planı daha iptal

İSMAİL ARI

TMMOB Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Ankara Şubesi, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Melih Gökçek döneminde hazırlanan bir imar planın daha iptal edildiğini açıkladı. Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nde 14 Şubat 2017 tarihinde onaylanan Ankara Adliyesi’nin yıkılarak yerine Ulaşım Transfer Merkezi tasarlanmasına ilişkin imar planı değişikliklerinin Bölge İdare Mahkemesi tarafından iptal edildiği belirtildi.

ŞPO’nun açıklamasında adliyenin günübirlik ziyaretçi sayısının yüksek olduğuna dikkat çekilerek, “Ankara Adliyesi’nin yerinin güçlü ulaşım ilişkileri, bağlantıları ile birlikte kurgulanması esastır. Yapılmak istenen ‘ulaşım transfer merkezi’ projesi de Başkentte kent bütününü etkileyen kullanım değişikliği ve ulaşım karalarının nasıl parçacıl kararlarla altüst edilebildiğinin ve bitmek bilmeyen rant üretim hırsının bir örneğidir” denildi.

PROTOKOL İMZALANDI

Geçtiğimiz aylarda da Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı’nın (MİT) Yenimahalle’de kullandığı eski yerleşkesi, özel bir protokol ile Adalet Bakanlığı’na devredildi. Yerleşkeye Ankara Adliyesi’nin yeni binasının inşa edilmesi planlandığı ve mevcut adliye binası ise yıkılacağı açıklanmıştı.

ADLİYE BİNALARI EN PRESTİJLİ YERLERDEDİR

ŞPO Ankara Şube Başkanı Gözde Güldal BirGün’e şu değerlendirmede bulundu:

“Başkent Ankara’da Adalet Sarayı krizi yıllardır çözülemedi. Adliye binaları bir bütün şekilde işleyen aynı zamanda çevresinde yer alan kentsel kullanımları da etkileyen mekânlardır. Adliye kurumu ile birlikte çevresinde hukuk büroları, ticari faaliyetler oluşur ve ulaşım sistemini de önemli ölçüde etkiler. Adliye binaları aynı zamanda toplumun adalete kolayca ulaşabileceği simgeselliğini de taşımalı. Bugün dünyadaki diğer kentlere baktığınızda da adliye binalarının kentin merkezinde en prestiji yerlerinde olduğunu görürsünüz.”