Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Atatürk Orman Çiftliği’nden kiraladığı arazilerin 91 milyonluk borcu yeni yönetime kaldı. Belediye Başkanı Mansur Yavaş, 60 ay vadeli borcu, ayda 115 milyon lira olmak üzere ödemeye başladı

Gökçek’in borçları Mansur Yavaş’a kaldı

NURCAN GÖKDEMİR

Cumhurbaşkanlığı ile birlikte Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisinin en büyük kiracısı olan Ankara Büyükşehir Belediyesi, alanı talan etti. Melih Gökçek döneminde fiyaskoyla sonuçlanan oyun parkı Ankapark projesi için kiralanan alan başta olmak üzere 2018 sonuna kadar AOÇ, belediyeden 91 milyon liralık kira alacağını tahsil edemedi. Seçimden bir ay önce imzalanan protokol gereği Mansur Yavaş başkanlığındaki yeni yönetim borcu taksitler halinde ödemeye başladı.

Sayıştay’ın Atatürk Orman Çiftliği’nin 2018 yılı hesaplarına ilişkin denetim raporu TBMM’ye sunuldu.

147 KİRACI

Rapora göre, 2018 yılında gerçek ve tüzel kişilere bir, kamu kurumlarına üç olmak üzere dört yeni kiralama yapıldı. Böylece kiralanan alanların sayısı 80’i resmi, 67’si özel olmak üzere 147’ye çıktı. Ancak AOÇ, kira tahsilinde büyük güçlük yaşadı. 2018 sonunda toplam alacak tutarı 126,9 milyon TL’ye ulaştı, yıl boyunca ise sadece 34,7 milyon TL tahsil edilebildi.

Geri kalan 92,2 milyon TL’lik alacağın 90,8 milyonu Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin AŞTİ arazisi, hayvanat bahçesi arazisi ve diğer kiralık alanlarla ilgili ödemediği kiralardan oluştu. Rapora bu durum, “Belediyeden olan alacakların büyük bölümünün AŞTİ arazisinin kira bedelinden kaynaklandığı, genel olarak kira bedelinin ödenmesinde gecikmeler yaşandığı ve borç tutarının birikmeye devam ettiği görülmüştür” diye yansıdı.

AOÇ, belediyeden alacaklarının tahsili için başlattığı icra takibi sonucu sadece 16,1 milyon TL tahsil edebildi. 7 Mart 2019’da 60 taksitlik borç tasfiye protokolü imzalandı ve 115 milyonluk ilk taksit ödendi.

Ayrıca, AOÇ 6 milyon 178 bin TL’si ana bayilerden, 5 milyon 330 bin TL’si zincir marketlerden, 1 milyon 132 bin TL’si diğer kiracılardan, 42 bin TL’sini hobi bahçelerinden, 92 bin TL’si de diğer gerçek ve tüzel kişilerden olmak üzere 12.7 milyonluk alacağını da tahsil edemedi.

ŞİRKETLERE KULLANDIRILDI

Raporda yer alan bir başka tespite göre de Gökçek döneminde belediye, kiraladığı alanı protokole aykırı olarak bir şirkete kullandırdı. Söğütözü fidanlığında bulunan 33 dekar arazi 2023 sonunda ağaçlandırılarak geri verilmek üzere belediyeye kiralandı. Belediye ise protokoldeki bir hükümden yararlanarak alanı, AKP’ye yakınlığıyla bilinen YDA isimli bir şirkete kiraladı. YDA firması da yürüttüğü inşaat çalışmaları nedeniyle sahaya prefabrik konteyner koymak için izin istedi, ancak inşa ettiği konutların satışı amacıyla örnek daire ile büro yaptı. AOÇ’nin tüm yazılarına karşın yapılar kaldırılmayınca konu mahkemeye yansıdı.

DÜŞÜK KİRALAR

Rapora göre, AOÇ arazilerinin peşkeşi bunlarla da sınırlı kalmadı. Önceki yıllarda kira bedellerinin sözleşmelerdeki kira artış oranlarına göre artırılması nedeniyle kiralar rayiç bedellerin altında kaldı.

Bu durumu ortadan kaldırmak için 2017 yılında sadece 10 yıllık uzama süresi tamamlanan 11, 2018 yılında da 1 alanın kirası güncellendi. Sayıştay, AOÇ’ten gayrimenkullerinin kira bedellerini piyasa rayicinin altında belirlememesi, özellikle uzun kiralamalarda kira bedellerinin günün ekonomik koşulları altında yeniden gözden geçirilmesini istedi.