Gökçek döneminde alınan dört cipten üçünün “kaçak araç satmak” suçlamasıyla soruşturma geçiren bir firmadan alındığı belirlendi. Ciplerden birine en az 100 bin TL ödenerek yeni motor takıldığı ortaya çıktı.

Gökçek’in cipleri usulsüzlükle zırhlı

Mustafa BİLDİRCİN

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden el çektirilen Melih Gökçek döneminde belediyeye alınan dört adet cipten üçünün, araç kaçakçılığından yargılanması devam eden bir firmadan temin edildiği ortaya çıktı. Firmaya yönelik kaçakçılık soruşturmasının sürmesi nedeniyle ciplerden birinin altı ay boyunca trafiğe çıkarılamadığı öğrenildi. Ciplerin alındığı firmaya yönelik soruşturmanın gerekçesinin, “Sosyeteye kaçak lüks araç satmak” olduğu kaydedildi.
Gökçek’in, istifa ettirildikten sonra ısrarla iade etmek istemediği ve önceki gün nihayet belediyeye teslim ettigi zırhlı cipin zırhlama işleminin ise özel bir şirkete 59 bin avroya yaptırıldığı tespit edildi. Ciplerin, “Bu kadarı da olmaz” dedirten öyküsü bununla da sınırlı kalmadı.


BELEDİYE PARASIYLA DUBAİ GEZİSİ

Dönemin belediye yönetimi, ilk cipin zırhlama işlemi tamamlandıktan sonra birini daha zırhlamaya karar verdi. Edinilen bilgiye göre, belediye iştiraki BELKA’da yöneticilik yapan iki kişi, “Zırhlama fuarı var” denilerek Dubai’ye gönderildi, tüm giderleri ise BELKA tarafından karşılandı. Personelin Dubai’ye gönderilmesine yönelik Yönetim Kurulu Kararı şöyle: “Şirketimiz tarafından yeni satın alınan Toyota Land Cruiser marka araçlardan bir adedinin daha yüksek güvenlikli araç haline getirilmesi için balistik zırhlama işlemi yapılması düşünülmektedir. Bahse konu iş ile ilgili Dubai’de uygulanmakta olan en son teknolojiler hakkında araştırma ve incelemelerde bulunmak üzere Genel Koordinatör A.Ç. ve Genel Müdür Yardımcısı M.Y. ile şirketimiz aracına balistik zırhlama işlemi yapan firmanın yetkili teknik personeli M.K’nin 09-15.01.2014 tarihleri arasında görevlendirilmesine, yol dahil iaşe, konaklama, ulaşım, uçak biletleri, zaruri harcamalar ile yurtdışı harcamaların şirketimiz tarafından karşılanmasına, 30 bin TL seyahat avansı verilmesine ve şirket personelinin harcırahlarının ödenmesine karar verilmiştir.”

BELKA yöneticileri Dubai’den döndükten sonra ikinci cipin de zırhlama işlemi tamamlandı. Ancak zırhlanan aracım motoru, zırh işleminden bir ay sonra kilitlendi. Motoru kilitlenen Toyota marka cip, Toyota servisine götürüldü. Servis yetkilileri, “Araç zırhlandığı için garantisi bozulmuş” deyince cipin motoru, satın alındığı fiyatın dörtte biri kadar para ödenerek yeniden yapıldı. Motor arızasının zırhlama ile ilgili olup olmadığına yönelik ise herhangi bir inceleme yapılmadı.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU

Güncel değeri ile 1 milyon TL’lik kamu zararına yol açtığı belirtilen işlemlerin tamamının altında dönemin BELKA Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Gülerce ile Başkan Yardımcısı Ömer Öksüz’ün imzasının bulunduğu bildirildi. Dönemin yetkilileri hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu.